Kína új katalógust adott ki a zöld kötvények által támogatható projektekről

 

Elkészült és július 1-től hatályba is lép Kínában a zöld kötvények kibocsátásával finanszírozható beruházásokat katalógus 2021-es változata, amely hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének megállításához és idővel a karbonsemlegesség eléréséhez – jelentette a Xinhua Finance egy, a kínai központi bank weboldalán szerdán közzétett bejelentésre hivatkozva.

Kína 2015 óta adja ki évente a zöld kötvények kibocsátásával finanszírozható beruházások listáját, illetve a zöldkötvény-kibocsátásra vonatkozó irányelveket, ezzel szabályozva a zöld kötvények piacának fejlődését.

Kína zöld iparágainak folyamatos fejlődése és a vonatkozó irányelvek és műszaki szabványok frissítése mellett szükségessé vált a két dokumentum által érintett projektek listájának egységesítése, valamint a szabályozás fokozatos közelítése a nemzetközihez.

A zöld kötvény olyan értékpapír, amelynek bevételéből minősített zöld iparágak, zöld beruházások és zöld gazdasági tevékenységek finanszírozhatók. Alfajai a pénzügyi, vállalati, vállalkozási és adósságfinanszírozási zöld kötvények. A vállalati kötvény Kínában eltérő jelentéssel bír, főleg az állami tulajdonú vagy irányítású vállalatok által kibocsátott kötvényeket értik alatta, míg a vállalkozási kötvény felel meg a magáncégek által kibocsátott kötvénynek.

A korábbi változathoz képest újdonság az idei katalógusban a zöld mezőgazdaság, a zöld építészet, a fenntartható építészet, a vízkincsvédelem, valamint egyes kijelölt területeken a vízkincs nem szokványos felhasználása is.

A 2021-es zöldkötvény-katalógus nem terjed ki a fosszilis tüzelőanyagok hasznosítását szolgáló projektekre, mivel a nemzetközi gyakorlatban ezek nem számítanak zöld beruházásnak.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük