Nemzetközi kereskedelmi kilövőállomás épül a keleti parti tartományban

 

Mintegy 20 milliárd jüanos (3,06 milliárd dollár) beruházással kereskedelmi űrkikötő létesülhet Ningpóban, a kelet-kínai partvidéken fekvő Csöcsiang tartományban.

A tervezett űrközpont egy 35 négyzetkilométeres kilövőállásból és annak 32 négyzetkilométeren elterülő kiszolgáló létesítményeiből áll majd, és évente akár 100 rakéta felbocsátására lehet alkalmas – derül ki egy múlt hónapban kiadott tervezetből, amely Csöcsiang tartomány kiemelt fejlesztéseit taglalja a 14. ötéves terv (2021-2025) során.

Az ötéves időszak alatt a beruházások összértéke 12 milliárd jüan lesz.

Az űrközpont építése során először a kereskedelmi kilövőállomás, egy összeszerelő- és tesztüzem, egy műholdrakéta-leszállódokk és egy földi irányítóközpont épül meg. A kiszolgáló létesítmények között lesz egy rakétákkal és műholdakkal foglalkozó kutatás-fejlesztési és gyártóbázis, valamint egy ipari bázis a műholdas adatalkalmazásokhoz.

A kereskedelmi rakéták összeszerelésére és tesztelésére szolgáló üzem várhatóan július 31-ig elkészül és átadásra kerül.

A kilövőközpont építésére Kína kereskedelmi kilövések iránti növekvő igénye miatt volt szükség.

Tou Hsziaojü, a China Aerospace Construction Group Co., Ltd. alelnöke a China Space News-nak nyilatkozva elmondta, hogy a következő öt-tíz évben várhatóan ugrásszerűen megnő a belföldi igény a kereskedelmi kilövésekre, így Kínának sürgősen szüksége van egy kereskedelmi kilövésekre szakosodott űrközpontra.

A helyszínválasztást illetően elmondta, hogy annak partvidéken kell lennie, az északi szélesség 30. foka alatt. Ezen felül szükséges még egy biztonságos terület a lehulló rakétaalkatrészeknek, széles fellövési azimut, jó közlekedés, teljes ipari támogatás, jó természeti adottságok és a megfelelő társadalmi támogatottság is – mondta Tou.

A kilövési azimut a rakéta kezdeti iránya, ahol észak felel meg a nulla foknak.

Kína jelenleg három, tengerparttól távol eső kilövőközponttal rendelkezik, ezek az északnyugat-kínai Csiucsüan (Jiuquan) műholdkilövő központ, az ország északi részében található Tajjüan központ és a délnyugat-kínai Hszicsang űrközpont.

Ezen felül a dél-kínai Hajnan tartományban is van egy tengerparti kilövőállomás, a Vencsang űrközpont.

Ningpo csaknem azonos földrajzi szélességen fekszik Hszicsanggal, és a rakétákból leváló törmelék szinte teljes egészében az óceánba hullik vissza.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük