A munka ünnepén tapasztalható utazási láz is jelzi Kína kilábalását a COVID-19 járványból

A Kínában tapasztalható május 1-jei utazási láz jól jelzi, hogy a nemzet egyre inkább kilábal a COVID-19 járványból, hiszen tömegek özönlötték el a pályaudvarokat, repülőtereket és turistalátványosságokat, szabadon utazva a tartományok között.

A kínai vasúti személyszállítás napi rekordja is megdőlt szombaton, amikor a Kínai Államvasutak adatai szerint 18,83 millió utast szállítottak a személyvonatok a munka nemzetközi ünnepének első napján, ami 9,2%-kal haladja meg a 2019-es adatot.

A média Kína sikeres járványkezelésének és tömeges oltási kampányának tulajdonította a megnőtt utazási kedvet.

 

UTAZÁSI LÁZ            

A kínai Trip.com utazási szolgáltató április közepén tette közzé a munka ünnepére vonatkozó utazási előrejelzéseit, amelyből kiderült, hogy jelentősen nőtt a jegy- és szállásfoglalások száma a járvány előtti szinthez képest.

Április 14-i adatok szerint a repülőjegy-foglalások száma 23%-kal volt magasabb 2019 hasonló időszakához képest, a hotelfoglalásoké 43, a különféle belépőjegyeké 114, míg az autókölcsönzés 126%-kal növekedett.

A járvány hathatós megfékezése és a hatóságok támogató hozzáállása várhatóan meghozza az utazási kedvet – nyilatkozta akkor Fang Cö-hszi, a Trip.com elemzője a South China Morning Postnak.

Robbanásszerű növekedésre számítunk tavalyhoz képest a turisztikai keresletben, ami akár még a 2019-es szintet is meghaladhatja – mondta Fang.

A belföldi repülőjáratoktól a vidámparki belépőkig mindenféle jegy gyorsan fogy Kínában a május eleji ünnep előtt, miután az ország egyre gyorsabb ütemben lábal ki a COVID-19 járványból – jegyezte meg a Bloomberg News múlt heti tudósítása, hozzátéve, hogy Kína gyors és sikeres járványkezelése segített a gazdaság talpra állásában is, és a járvány szórványos és lokalizált kitöréseinek hatékony megfékezése milliókban erősítette meg a bizalmat, hogy kitarthatnak utazási terveik mellett.

 

ÜNNEPI GAZDASÁG

A munka ünnepe „mentőinjekció“ a belföldi turizmus számára, de az ötnapos munkaszünet ösztönzőleg hat a válság által leginkább sújtott helyi gazdaságokra is – írta a South China Morning Post.

A Reuters jelentése szerint „kínai turisták rekordméretű hulláma“ kelt útra május elején, és ez az utazási láz jelentős rövidtávú lökést adhat Kína gazdaságának.

Ez éles kontrasztot képez a világ többi részével, ahol sok ország még mindig nem tudta megfékezni a vírust, és egyelőre távol állnak attól, hogy engedélyezzék a belföldi vagy nemzetközi utazásokat – tette hozzá a Reuters.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük