Sikeresek a kínai vízvédelmi intézkedések

Kína hamarosan lezárja azt az egyhetes kampányt, amelyet a városi vízvédelem érdekében folytatott és a hivatalos adatok azt mutatják, hogy az ország nagy előrelépést tett a víztakarékosság terén.

A Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztérium szerint 2000 és 2020 között a kínai városok 97,2 milliárd köbméter vizet takarítottak meg, ami kilencszerese annak a mennyiségnek, amelyet évente továbbítanak az ország déli és északi felét összekötő vízátvezetési csatornájának középső útvonalán.

Tavaly év végéig több mint 40 000 projektet hajtottak végre, amelynek keretein belül úgynevezett szivacsvárosok kerültek kialakításra. Ezek a városok évente 350 millió tonna csapadékvizet hasznosítottak újra.

Mintegy 130 város vált víztakarékos városkává, és teljes vízfogyasztásuk az ország városi területeken elért vízfogyasztásának 58,5 százalékát teszi ki.

Az ország városi területei hatékonyabbak voltak a vízhasználatban.

Az egy főre jutó átfogó vízfelhasználás 2020-ban napi 323 literre csökkent a 2000-es napi 518 literről.

Tavaly Kína megújuló vízi erőforrásokból származó vízfogyasztása elérte a 14,6 milliárd köbmétert, ami 14-szeresére a 2006-os értéknek és a teljes városi vízellátás 23,2 százalékát teszi ki.

Ami az egész nemzetet illeti, a vízfelhasználás hatékonysága elérte a globális átlagot-állítja a Vízügyi Minisztérium (MWR).

A GDP 10 000 jüanra (kb. 1547,7 USA dollárra) eső vízfelhasználása, valamint az ipari hozzáadott érték 10 000 jüanra jutó vízfelhasználása 2019-ben 60,8 illetve 38,4 köbméter volt, ami 24 és 28 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben, – nyilatkozta az MWR.

Idén márciusban az ország déli és északi részét összekötő vízelvezetési csatorna keleti és középső útvonalainak első szakasza több mint 40,8 milliárd köbmétert szállított át az északi száraz területekre, megkönnyítve ezzel több mint 130 millió ember hétköznapjait.

A projekt segítségével több mint 40 nagy és közepes méretű város jutott vízhez, ami jelentősen javította a vízellátást ezeken a helyeken.

A program a folyók és tavak ökológiai helyreállítását is elősegítette a keleti és középső útvonalakon, több mint 5,2 milliárd köbméter víz felhasználásával.

Kína már harmincadik éve szervezi meg a városi vizek védelmére irányuló kampányát, amely idén május 9-től 15-ig tartott.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük