Kína környezetgazdálkodása kulcsfontosságú a bolygó egészségének helyreállításához

 

A Kína által bevezetett nagyra törő kezdeményezések a gazdasági növekedés és a környezetvédelem összeegyeztetésére nagyban segítik a Föld egészségének helyreállítását az emberi és éghajlati eredetű fenyegetések közepette – nyilatkozta a Xinhuának az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik vezető tisztviselője a Föld Napja előestéjén.

Levis Kavagi, az UNEP afrikai koordinátora elmondta, Kína előnyös helyzetben van ahhoz, hogy pozitívan járuljon hozzá az emberiséget jelenleg leginkább fenyegető ökológiai kihívások leküzdéséhez.

Üdvözölte Kína támogatását az olyan többoldalú kezdeményezések esetében, amelyek a szegénységet, betegséget és egyenlőtlenséget fokozó kihívások megoldását szolgálják.

Idén októberben Kunmingban 15. alkalommal kerül megrendezésre a biológiai sokféleségről szóló egyezmény (riói egyezmény) Részes Felek Konferenciája. Az esemény házigazdájaként Kína a várakozások szerint megerősíti elkötelezettségét a természeti élőhelyek megőrzését szolgáló globális erőfeszítések terén.

Kavagi úgy véli, a Kína által vezetett cselekvés kritikus fontosságú a szénszegény fejlődés előmozdítása céljából, amely megerősíti az ökoszisztémák és települések ellenállóképességét az emelkedő hőmérséklettel szemben.

A partnerségek kulcsfontosságúak, ha tartós megoldásokat akarunk találni a bolygónkat sújtó hármas válság, a szennyezés, a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése, valamint az ezek által okozott élelmiszer- és vízbiztonság és instabilitás problémájára – jelentette ki Kavagi, hozzátéve, hogy ez a három tényező összefügg, így nagyobb szükség lenne összehangolt cselekvésre, mint elszigetelt részmegoldásokra.

A jelenleg is zajló COVID-19 járvány kapcsán elmondta, hogy az tovább bonyolítja a hulladékgazdálkodással kapcsolatos nehézségeket, miközben a közösségek sebezhetőbbé válnak a klímaváltozás hatásaival szemben, továbbá csökken a turizmusból származó bevételük is.

A járvány emellett megnehezíti a veszélyeztetett állatfajok megóvását is, részben a csökkenő állami források, másrészt pedig az utazási korlátozások révén.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük