Kína és Oroszország örömmel fogadná a nemzetközi együttműködést a holdbázis-programban

 

A kínai és orosz űrhatóságok minden érdeklődő nemzetet és nemzetközi szervezetet meghívtak, hogy csatlakozzanak a holdbázis létesítését célzó kezdeményezéshez.

A Kínai Űrkutatási Hivatal (CNSA) és az orosz Roszkozmosz pénteken tette meg a bejelentést egy Nankingban rendezett konferencián.

A CNSA igazgatóhelyettese, Vu Jenhua elmondta, hogy Kína és Oroszország nemzetközi együttműködés keretében tervezi felépíteni a holdbázist, ezzel is hozzájárulva az ENSZ űrtevékenységének hosszú távú és fenntartható fejlődéséhez.

A CNSA és a Roszkozmosz az emberi tudomány, technológia és társadalmi haladás fejlődése érdekében támogatja a kiterjedt együttműködést – tette hozzá Vu.

A két űrkutatási szervezet a konferencián kiadott közös közleményben kijelentette, hogy a holdbázis minden érdeklődő nemzet és nemzetközi szervezet előtt nyitva áll a projekt minden egyes szakaszának tervezési, kutatási, fejlesztési, megvalósítási és üzemeltetési feladatait illetően.

A konferencián, melyre az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Műszaki Albizottságának 58. éves ülése egyik mellékeseményeként került sor, közel 30 ország és nemzetközi szervezet közel 100 képviselője vett részt.

Kína és Oroszország márciusban írtak alá megállapodást egy nemzetközi tudományos kutatóállomás létesítéséről a Holdon.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük