Kína következetesen folytatja a nyitást

 

Kína az unilateralizmus és protekcionizmus térnyerése ellenére mindig teljesítette a további nyitás terén tett vállalásait, és megosztotta lehetőségeit a világgal.

Május 7. és 10. között került sor Hajnanban az első Kínai Nemzetközi Fogyasztói Termék Expóra. Ez Kína legújabb nagyszabású és őszinte kísérlete a kereskedelem liberalizációjának elősegítésére, egyben kulcsfontosságú lépés a hajnani szabadkikötő és a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének kiépítése felé vezető úton.

Összesen 69 ország és régió 648 vállalata vesz részt az expón, ahol 1365 nemzetközi márka képviselteti magát. Ez is jól jelzi a multinacionális vállalatok Kína iránti érdeklődését és bizalmát, hiszen az ország 1,4 milliárdos lakosságából több mint 400 millióan tartoznak a középosztályhoz.

Kína az elmúlt bő évtized során egy sor jelentős lépéssel folytatta a folyamatos magas szintű nyitást, az ország területén létrehozott szabadkereskedelmi övezetektől az olyan új, nagyszabású rendezvényekig, mint a pekingi Kínai Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásár, a sanghaji Kínai Nemzetközi Importexpó, vagy éppen a hajnani expó. Ezek az rendezvények a kínai nyitás jelentős platformjai, csakúgy, mint a Kínai Import- és Exportvásár, más nevén a kantoni vásár, amelyet 1957 óta rendeznek meg.

Kína emellett csökkentette a vámokat, szűkítette a külföldi befektetésekre vonatkozó tiltólistáját, és megkönnyítette a piacra lépést a globális befektetők számára egy sor szektorban, a pénzügytől az autógyártásig.

Az, hogy a COVID-19 világjárvány közepette ilyen nagy számú résztvevő volt Hajnanban, jól jelzi, hogy még több külföldi tulajdonú vállalat vetett szemet a kínai piacban rejlő potenciálra.

Az első fogyasztói termék expó a várakozások szerint új lendületet adhat a szigettartomány nemzetközi turisztikai fogyasztási központtá alakításának. A rendezvény nem csupán új ablakként szolgál Kína óriási fogyasztói piacára, de egyben új együttműködési lehetőségeket teremt az országok között, és hozzájárul a világgazdaság helyreállásához is.

A hajnani szabadkikötő irányelvei és nemzetközi üzleti környezete soha nem látott lehetőségeket teremtettek a multinacionális vállalatok számára – jelentette ki Kitty Liu, a kiállításon szintén részt vevő Blackmores Group kínai leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

A nyitottság fejlődést és haladást hoz magával. A világ egyre inkább összekapcsolt és kölcsönösen egymástól függő. A nyitottságra és integrációra épülő gazdasági globalizációval szemben az unilateralizmus és protekcionizmus  semmibe veszi a gazdasági fejlődés törvényszerűségeit, és nem vezet máshoz, mint mások érdekeinek megsértéséhez, miközben nem hoz hasznot a kezdeményezőnek sem.

Kína sosem zárja be kapuit a világ előtt, inkább még sézlesebbre tárja azokat. .

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük