Intelligens és digitális megoldások a kínai termelői szektorban

A nagy hatékonysággal, alacsony költséggel és átfogó termelési lánccal büszkélkedő Kína régóta a „világ gyára”. Az ország most egy újabb célt tűzött ki maga elé: a gyártási szektor korszerűsítését és az okos megoldások továbbfejlesztését.

A high-tech gyártók ipari termelése májusban 17,5 százalékkal nőt, ez 4,8 százalékponttal magasabb, mint a tavaly áprilisi növekedési érték.

A technológia-vezérelt termékek, mint elektromos és hibrid járművek, ipari robotok és integrált áramkörök termelése 166,3 százalékkal, 50,1 százalékkal és 37,6 százalékkal emelkedett.

Ez az előrelépés azt jelzi, hogy Kína, a legkorszerűbb technológiákat használja fel nagy energiaintenzitású ágazatainak korszerűsítésére. Az új trendek, mint a „digitalizáció”, „okos gyárak” az „ipari internet” (industrial internet) mind Kína fejlesztési tervének részei lettek.

Az olyan kínai nagyvállalatok, amelyek éves üzleti forgalma eléri legalább a 20 millió jüant (körülbelül 3,1 millió amerikai dollár), mind bevezetik a digitalizációt 2035-re – áll az Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT) által kiadott tervezetben.

A tervezet szerint Kína intelligens gyártóberendezéseinek és ipari szoftvereinek technológiája, valamint piaci versenyképessége jelentősen javulni fog 2025-re.

Kína különböző régiói egymás után térnek át a csúcskategóriás termelésre. A közép-kínai Hubei tartomány az integrált áramkör és az intelligens gyártás gyors növekedését szorgalmazza, Hunan lépéseket tett az építőipari gépek és a vasúti közlekedés korszerűsítésének érdekében, mindeközben együttes erővel támogatták a Jangce delta biomedicina ipari központ fejlesztését.

Ezek a fejlesztések lehetővé tették Kína számára, hogy olyan lépéseket tegyen meg amelyek évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlenek lettek volna. A Mars felfedezése, a mélytengeri kutatások és a nagysebességű vasutak mind ezeknek a fejlesztéseknek az eredményei.

A feldolgozóipar magas színvonalú fejlődésének további elősegítése érdekében a kínai kormány támogató intézkedést foganatosított a vállalatok pénzügyi terheinek csökkentésére.

Kína idén január elsejétől megemelte a gyártócégek K+F költségeire kivetett extra adólevonást. A lépés várhatóan idén még 80 milliárd jüannal csökkenti a társasági adókat, a tavalyi 360 milliárd jüan adócsökkentés mellett.

Ezenkívül különös figyelmet szentelnek a kis- és középvállalkozások támogatásának, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a Kína gazdaságban. Az ország tervei szerint további 10 milliárd jüant különít el a központi költségvetéséből olyan vállalatok támogatására, amelyek alapvető technológiákkal, erős innovációs képességekkel, nagy piaci részesedéssel és magas jövedelmezőséggel rendelkeznek.

 

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük