Kína vidékfejlesztési modelljét méltatták az ökocivilizációs fórumon

 

Kína fejlesztési modellje „igazi posztmodern civilizáció elképzeléseit” kínálja az országoknak – közölték szakértők a nemrégiben lezárult 14. Nemzetközi Ökológiai Civilizációs Fórumon.

A minden évben megrendezésre kerülő eseménynek – melynek a Claremont Colleges, hét felsőoktatási magánintézmény konzorciuma adott otthont – az egyik legnagyobb ökológiai civilizációs fórum a világon, amely olyan kreatív akadémikusokat, aktivistákat, művészeket, nonprofit vezetőket és kormányzati tisztviselőket hoz össze, akik az ökológiai civilizációnak szentelik munkásságukat.

Az idei hatnapos online fórum során a résztvevők olyan fenntartható megoldásokra összpontosítottak, amelyek nemcsak a környezeti degradáció, a társadalmi egyenlőtlenség és a mérgező iparosítás problémáival foglalkoznak, hanem azok kiváltó okaival is.

Az emberek és a bolygó profit érdekében való kizsákmányolása a multinacionális vállalatok megnövekedett hatalmát, fenntarthatatlan növekedést, illetve vagyonok soha nem látott felhalmozását, rendszeres rasszizmust és mérgező bolygót eredményezett – figyelmeztettek a szakértők.

„Mindenkinek enni kell” – mondta Kaoming Csiang, a Kínai Tudományos Akadémia professzora és a Kínai Biológiai Sokféleség Megőrzéséért és a Zöld Fejlesztésért Alapítvány volt ügyvezető igazgatóhelyettese szombaton a Xinhua-nak. –„Azonban az iparosított gazdálkodás, a mérgező vegyi anyagok és a talaj kimerülése veszélyeztetik a jövő generációinak jólétét.”

Rámutatott, hogy a valódi ökológiai civilizációhoz regeneratív mezőgazdasági rendszerek szükségesek, amelyek ötvözik az ősi, az őshonos és az új fenntartható gyakorlatokat, amelyek előtérbe helyezik a biológiai sokféleséget, a talaj egészségét, a vidék revitalizációját, és betartják az ökológiai mezőgazdaság 6 „NEM”-jét: ideális esetben nincsenek műtrágyák, nincsenek herbicidek, nincsenek növényvédő szerek, műanyag fólia, hormonok és géntechnológiával módosított organizmusok.

A résztvevők megvitatták a jelenlegi gazdasági és fiskális politikát, amelyek célja a gazdasági lehetőségek, a társadalmi-politikai egyensúly és az olyan mezőgazdasági technikák fokozása, amelyek nem igénylik a bolygó fenntarthatatlan kiaknázását.

Kínában a „Szeresd a szülőfaludat” mozgalom új lendületet vett, és a kormányzati politika prioritásként kezeli azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a fiatalok és a gazdálkodók számára, hogy több pénzt keressenek a vidék elhagyása nélkül, – mondta Sit Tsui, a csungkingi Kínai Délnyugati Egyetem Vidéki Újjáépítési Intézetének docense.

„A helyi önkormányzatokkal és falvakkal együttműködve segítünk a gazdálkodók tisztességes kereskedelmi gyakorlatának javításában és életszínvonaluk emelésében a közösségi kollektívák és szövetkezetek segítségével, hogy áruikat magasabb áron tudják eladni” – magyarázta Tsui.

Wen Tiejun, a Kínai Renmin Egyetem Felsőfokú Fenntarthatósági Kutatások Intézetének ügyvezető dékánja elmondta a Xinhua-nak, hogy a vidéki revitalizációs mozgalmak jelentik az egy igazi ökológiai civilizáció megteremtésének alapját.

„A kínai ipar jelenleg a tengerentúli piacokról a helyi kereslet kiszolgálása felé fordul. Ez csökkenti a nagy importot, az energiafogyasztást és az alapanyagigényt is” – mondta.

David Bollier, a Commons Strategies Group, a nemzetközi aktivista és kutatási platform szerzője és társalapítója, amely csoport az egész világon a közös projektek fejlődését elősegítő együttműködést ösztönzi, úgy véli, hogy a helyi közösségek teszik majd lehetővé az ökológiai civilizáció felé vezető változásokat.

„A helyi alrendszerekkel nagyobb a lehetőség a változtatásokra, a kísérletezésre és az innovációra” – mondta.

„Gondolati síkon Kína valóban egy posztmodern civilizáció elképzelését kínálja nekünk, amely átgondoltan integrálja a nagy és ősi kultúrát a modern tudomány legjavával, és szenvedéllyel gyógyítja a modernitás okozta sebeket” – mondta John Cobb. a Cobb Institute for Ecological Civilizations alapítója és igazgatója, valamint az amerikai agytröszt és nonprofit szervezet, a  kaliforniai székhelyű Kínai Posztmodern Fejlesztési Intézet alapító elnöke.

„Az ökológiai civilizáció megoldásainak belülről kell származniuk” – mondta Andrew Schwartz, a Folyamatkutatási Központ ügyvezető igazgatója. „Példa nélküli együttműködésre lesz szükség – mindannyian közös jövőképpel dolgozunk a jobb holnap érdekében.”

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük