A 30 éves évfordulón Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége megerősítik a regionális együttműködésre irányuló szándékot

 

2021-ben ünneplik a kínai és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közötti párbeszéd megalakulásának 30. évfordulóját. Ezalatt az időszak alatt folyamatos, mindkét fél számára előnyös együttműködés valósult meg 11 ország több mint 2 milliárd emberének hasznára.

Az erős kapcsolatok a regionális béke és jólét fontos alappilléreként működnek harminc év elteltével is.

A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége kétoldalú kereskedelmi volumene 1991-ben csak 7,96 milliárd amerikai dollár volt, míg 2020-ban ez a szám 684,6 milliárd dollárra emelkedett a globális járvány közepette, amikor a két fél egymás legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált.

A dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Régiót az ország a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége felé történő nyitás élvonalába emelte a Beibu-öböl gazdasági övezete, amely Nyugat-Kína legközelebbi tengeri útvonala a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége országai felé. A gazdasági övezetet a közép-kínai kormányzat 2008-ban tette a nemzeti fejlesztési stratégia részévé.

Két fő mechanizmust, köztük a Kína – a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége Expo-t és a Pán-Beibu-öböl Gazdasági Együttműködési Fórumát indították el 2004-ben, illetve 2006-ban, hogy szorgalmazzák Kuanghszi a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége felé történő nyitását.

A két platform előnyeit kihasználva Kuanghszi baráti kapcsolatokat épített ki több mint 50 a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez tartozó várossal, megerősítve az e régiókkal folytatott kereskedelmi és gazdasági együttműködést, és elősegítve a csereprogramokat.

Kuanghszi emellett előmozdította az ömlesztett áruk ellátási lánc szolgáltatási platformjainak kiépítését, megerősítve import szerepét a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége felé Délnyugat-Kínában, és a külkereskedelem új formáit is ösztönözte, például a határokon átnyúló e-kereskedelmet – mondta Yang Chunting, a regionális kereskedelmi osztály párttitkára.

A COVID-19 kitörése óta Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége elmélyítette együttműködését a világjárvány elleni küzdelemben, a gazdasági és kulturális cserék fellendítésében, valamint a külkereskedelem fejlesztésében.

2021 első felében a Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége közötti kereskedelem volumene elérte a 2,66 billió jüant (411,3 milliárd amerikai dollárt), ami évről évre 27,8 százalékos növekedést jelent.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium által közölt adatok szerint tavaly Kína közvetlen befektetése a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében 52,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének befektetői Kínába özönlenek a stabil gazdasági fellendülés és a „kettős forgalom” új fejlődési paradigmáját kihasználva. Az első félévben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéből Kínába irányuló közvetlen befektetés éves szinten 50,7 százalékkal nőtt.

Új üzleti modellek jelennek meg, amelyek hozzájárulnak a virágzó kereskedelmi és gazdasági tevékenységekhez. A Kuanghszi tartománybeli cégek szoros egyezséget kötöttek az ország vezető e-kereskedelmi platformjával, az Alibabával, hogy elősegítsék a Kína – ASEAN határokon átnyúló ipari láncát.

Jariya Unthong, a Kuanghszi Egyetem thaiföldi tanára több mint egy évtizede Nanningban, Kuanghszi fővárosában él. Rendszeresen felkéréseket kap, hogy élő adásban áruljon termékeket a Thaiföldön élő embereknek.

„A járvány óta Thaiföldön sok vásárló megszokta az online vásárlást, és élő adásaink minőségi termékeket kínálnak nekik, amiket egyetlen kattintással elérhetnek” – mondta.

Széles és szoros kapcsolatokkal rendelkező kereskedelmi partnerként Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége együtt dolgoznak a COVID-19 járvány okozta nehézségek elhárításán.

Március 23-án egy hét Kuanghszi orvosszakértőből álló csapat, rengeteg orvosi eszközzel, beleértve a lélegeztetőgépeket, az orvosi maszkokat és a tesztkészleteket, megérkezett Kambodzsa fővárosába, Phnom Penh-be, hogy segítse az országot a járvány elleni küzdelemben. Számos kínai orvoscsoportot küldtek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének országaiba a COVID-19 megelőzésére és ellenőrzésére.

Az új kiindulóponton a Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének kapcsolatai új fejezetet nyitnak, amely magasabb szintű stratégiai partnerséget hoz létre – mondta Zhai Kun, a Pekingi Egyetem nemzetközi tanulmányainak professzora.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük