WHO: az Egyiptom és Kína közötti együttműködés a COVID-19 vakcina gyártásában „sikeres modell a nemzetközi együttműködésre”

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán üdvözölte Egyiptom és Kína közötti együttműködést a Sinovac COVID-19 vakcinák előállítására Egyiptomban.

„Az Egyiptom és Kína közötti együttműködés a nemzetközi együttműködés és a globális szakértelem átadásának sikeres modellje, amely hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) megvalósításához” – mondta Naeema Al-Gasseer, a WHO egyiptomi képviselője állásfoglalásában.

Az Egyiptomi Biológiai Termékek és Vakcinák Holding (VACSERA) és a kínai Sinovac bio-gyógyszeripari vállalat áprilisban megállapodást írt alá a Sinovac vakcinák közös gyártásáról a VACSERA észak-afrikai országbeli gyárában.

Egy nő megkapja a COVID-19 vakcinát egy tömeges oltási helyszínen, amelyet a kairói Nemzetközi Kiállítási Központból alakítottak oltási központtá Kairóban, Egyiptomban, 2021. május 25-én. (Xinhua / Ahmed Gomaa)

Egyiptom a közelmúltban ünnepelte az oltóanyag első egymillió adagjának előállítását, a helyi igények kielégítésére és további exportra a régió más országaiba.

Al-Gasseer elmondta, hogy az Egyiptom és Kína közötti együttműködés e tekintetben elősegíti a fenntartható fejlesztési célok 3.8. pontjának elérését, amely az alapvető és minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésről, valamint az alapvető, biztonságos, hatékony, minőségi és megfizethető gyógyszerekhez és oltásokhoz való hozzáférésről szól.

Június 1-jén a WHO a Sinovac vakcinát sürgősségi felhasználásra validálta, biztosítva az országokat arról, hogy a kínai oltóanyag megfelel a biztonság, a hatékonyság és a gyártás nemzetközi szabványainak.

A WHO továbbá értékeli Egyiptom azon tervét, hogy állampolgárainak és lakóinak 40 százalékát beoltja ez év végéig, mondván, hogy ez összhangban áll a szervezet felhívásával.

Nagyra értékeli Egyiptom azon tervét, hogy „az oltóanyagokkal való önellátás érdekében az afrikai oltóanyagok exportjának központjává váljon” – áll a közleményben.

A koronavírus-járvány kezdete óta Kína és Egyiptom az orvosi segítség és a szakértelem megosztásában szorosan együttműködik.

 

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük