Júniusban is tovább bővült Kína feldolgozóipara

 

Kína feldolgozóipara sorozatban 16. hónapja bővült júniusban, ám a chip- és energiahiány, valamint a COVID-19 járvány kisebb fellángolásai következtében az eddigieknél lassabb ütemben.

Kína feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (bmi) 50,9 pont volt júniusban a májusi 51 pont után – derült ki szerdán a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból.

Az 50 pont feletti eredmény növekedést, az ennél kisebb pedig zsugorodást vetít előre.

Kína feldolgozóipara továbbra is stabilan bővül, ahogy azt a bmi is jelzi – nyilatkozta Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető statisztikusa.

A termelési alindex 51,9 ponton állt júniusban, 0,8 százalékponttal alacsonyabban, mint egy hónappal korábban, ami a gyártás bővülésének lassulását jelzi.

Csao ezt annak tulajdonította, hogy egyes vállalatoknál a chiphiány, a szén- és áramellátás akadozása, valamint karbantartás következtében csökkent a termelés.

A járműgyártók termelési és megrendelési indexe két egymást követő hónapban esett – mutaott rá Csao, hozzátéve, hogy a chiphiány és egyéb tényezők negatívan hatottak az iparág fejlődésére.

A beszerzési menedzserindex júniusi csökkenése ellenére a Nomura Securities elemzése szerint Kína bmi-je a második negyedévben is stabil maradt, ami jól jelzi a kínai gazdaság ellenállóképességét.

A Világbank legfrissebb jelentése szerint Kína gazdasági kilábalása egyre szélesebb, így a GDP várhatóan 8,5%-kal nő idén.

Gyorsult az új megrendelések növekedésének üteme: ez az alindex 0,2 százalékponttal 51,5 pontra emelkedett júniusban, ami arra utal, hogy tovább nőtt a belföldi kereslet a feldolgozóiparban.

A nyersanyag-beszerzési alindex júniusi alakulása azt jelzi, hogy sikerült megfékezni az alapanyagok árának emelkedését.

A főbb nyersanyagok beszerzési árindexe 61,2 pontra esett vissza, ez 11,6 százalékponttal alacsonyabb a májusi értéknél, köszönhetően annak, hogy Kína egy sor intézkedéssel garantálta a nyersanyagellátást, valamint stabilizálta az árakat.

A Nomura a bmi felpattanására számít júliusban a felhalmozódott belföldi kereslet és egyes dél-kínai kikötők helyreállása következtében.

A szerdán közzétett adatokból az is kiderül, hogy Kína nem feldolgozóipari bmi-je 53,3 ponton állt júniusban, szemben a májusi 55,2 ponttal.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük