Kína vándorló elefántállománya védelem alatt áll a jünnani Jühsziben

 

A Kínában délnyugatra fekvő Jünnan tartomány Jühszi városában jelenleg a 15 vándor vad ázsiai elefánt biztonságban van és egészséges a helyi kormányzat és a lakosok fokozott védelmi erőfeszítéseinek köszönhetően.

Ázsiai elefántok elsősorban Jünnanban találhatók, és Kínában A-szintű állami védelem alatt állnak. Ők a legnagyobb és legreprezentatívabb szárazföldi gerincesek Ázsiában.

Az állatok világszerte felhívták magukra a figyelmet, miután mintegy 500 kilométerre északra vándoroltak erdei otthonuktól a dél-jünnani Xishuangbanna Dai autonóm prefektúrában, mielőtt június 2-án Kunming tartományi fővárosba értek Pu’er és Jühszi városán keresztül. Június 8-án visszatértek Jühszibe, és jelenleg délkelet felé tartanak.

Az elefántok és a lakók biztonságának érdekében Jühszi önkormányzata széleskörű megfigyelést végzett, nyomon követte az állomány mozgását, óvintézkedéseket tett és étellel terelte az állatokat, hogy a sűrűn lakott területekre ne lépjenek be.

Hogy megakadályozzák az elefántok bejutását a városba és a falvakba, több száz teherautóból álló speciális flottát küldtek ki, hogy a legfontosabb kereszteződéseknél blokkolják az állomány mozgását.

Meg kell jegyezni, hogy az ázsiai elefántok vándorlása annak tudható be, hogy Jühszi erőfeszítéseket tett az ökológiai fejlődés elősegítésére és a biodiverzitás fenntartására, felkészült a Biológiai Sokféleség Egyezmény (CBD COP15) részes feleinek konferenciájának 15. ülésére amelyet a tervek szerint októberben tartanak Kunmingban.

A fekvése miatt enyhe éghajlatú Jühszi a belvárosban 99 százalékos tisztaságú levegővel bír, az erdős területek aránya pedig 64,1 százalék. A városban 735 szárazföldi vadállatfaj és 2394 magas növésű növényfaj él, köztük 31 olyan vadon élő növény, amely nemzeti védelem alatt áll.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük