Kína támogatása segíti a pakisztáni gyerekeket, hogy jobb oktatásban részesülhessenek

 

Sharafat Afridi, három leány apja Pakisztán északnyugati részén, Khyber Pakhtunkhwa tartomány Khyber kerületében izgatottan várja, hogy 50 új iskola kialakítása után a kínai kormány megajándékozza körzete gyermekeit azzal, hogy újrakezdhessék tanulmányaikat.

A Khyber kerület része az ország korábbi, terrorizmussal sújtott régiójának, amely több mint egy évtizede szenvedte el a kegyetlen terrortámadásokat, azonban a helyzet az elmúlt években javulni látszik.

A tartomány biztonsági problémája megviselte az oktatási rendszert, és a környéken sok gyermek vagy nem kap minőségi oktatást, vagy oktatási intézmények hiánya miatt kimarad az iskolából.

A terrorizmus nagyon nagy hatással volt ránk, elvesztettük az üzletünket és nyugalmunkat, de a lányaim képzése szenvedte meg legjobban a helyzetet. A két idősebb lányom 2015-ben egy reggel iskolába indult, de az épület már nem volt ott, mert fegyveresek robbantották fe” – mondta Afridi a Xinhuának.

Azonban lányai nem veszítették el a reményt, ideiglenesen otthon folytatták a tanulást majd az ezzel járó nehézségek és a téli időjárási viszonyok ellenére a házuktól távol eső iskolába jártak.

A legkisebb lányom most iskoláskorú, és hamarosan elkezdi tanulmányait. Nagyon boldogok vagyunk, hogy az otthonunk közelében épített új iskolában tanulhat – mondta Afridi.

A tartományi kormány által összeállított adatok szerint a korábbi törzsi viszályok alatt 2015 -ig több mint 1000 leányiskolát támadtak meg, ebből 555-öt teljesen megsemmisítettek.

Muhammad Humayun, a Khyber kerületi építési osztály tisztviselője a Xinhuával beszélgetve elmondta, hogy a kormány 895 sérült iskolát rehabilitált, és a kínai adományból épülő iskolák egy része a korábban megsemmisített iskolák helyén van.

Nincsenek jó iskolák a környéken. A rendelkezésre álló iskolák nagyon kicsik, két tantermet kínálnak az általános tagozat számára, és legfeljebb négyet a középiskolák számára. Távol vannak egymástól, és túlzsúfoltak – mondta.

A kínai adományokból épülő iskolák nagyobbak és jobbak, mondta Humayun. „A legtöbb új iskolában hat általános és 10 középiskolai terem található, kellemes környezetet biztosítva azoknak a gyerekeknek, akik születésük óta csak nyugtalanságot láttak a régióban, hogy békés környezetben tanulhassanak és minőségi oktatásban részesüljenek.”

A törzsi területeken az iskolák elérhetetlensége miatt növekszik az iskolázatlan gyermekek száma – mondta Muhammad Rafique Tahir, a Szövetségi Oktatási és Szakképzési Minisztérium oktatási tanácsadója, egyben megjegyezte, hogy a kínai kormány adománya nagy segítség a pakisztáni kormánynak, és nagyszerű ajándék a kerület lakóinak.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük