Kína jelentős haladást ért el a műkincsvédelem terén

 

Kína jelentős haladást ért el a kulturális műkincsek kiásása, hasznosítása és védelme terén a Kínai Kommunista Párt 2021-es 18. Országos Kongresszusa óta – derül ki az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának jelenleg zajló ülése elé terjesztett jelentésből.

Kínában 766 700 helyhez kötött kulturális műkincs, 108 millió darab állami tulajdonú mozdítható műkincs és 56 UNESCO világörökségi helyszín található – hangzott el az Államtanács jelentésében, amelyet Li Csün kulturális és turisztikai miniszterhelyettes, a Nemzeti Kulturális Örökség Hivatal vezetője adott elő.

A jelentés szerint Kína több mint 7000 archeológiai ásatási projektet hagyott jóvá,

és jelentős haladást értek el a vízalatti ásatások terén is. Több mint 180 000 lelet került elő például a Dél-kínai-tengeren a Szung dinasztia idején elsüllyedt kereskedőhajóból, amelyre 2007-ben bukkantak rá.

A központi kormány 57 milliárd jüant (2,6 billió forint) különített el műkincsvédelemre 2012 óta, és évente átlagosan egymilliárd jüant fordít azok biztonságának szavatolására.

Az évek során Kína közbiztonsági szervei 15 000 műkincsekkel kapcsolatos bűnesetet vizsgáltak ki, ennek során 14 000 embert tartóztattak le és több mint 100 000 műkincset szereztek vissza.

A múzeumokban és védett műemlék-épületekben tűzvédelmi vizsgálatokat végeztek.

Fejlesztették az ilyen műemlékek be- és kijáratánál végzett biztonsági ellenőrzéseket is, ezzel további 3600 értékes műkincs eltulajdonítását előzték meg – állapítja meg a jelentés.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük