Új tanulmány vet fényt az óriáscsillag rejtélyes halványodására

 

Egy kínai csillagászok vezetésével készült tanulmány új fényt vet a Betelgeuse, az Orion csillagkép legfényesebb, vöröses óriáscsillagának rejtélyes elhalványulására.

A Betelgeuse fénye 2019 októbere és 2020 februárja között rejtélyes okokból elhalványodott, ezzel pedig mind a csillagászok, mind a nagyközönség figyelmét felkeltette.

A csillag fényereje a szokásos érték alig 40 százalékára csökkent ez idő alatt, ami még szabad szemmel is jól kivehető volt az éjszakai égbolton.

A csillagászok többféle lehetséges okot is felvetettek, többek között a szupernóva-robbanás előkészítő fázisát, a csillagot kitakaró kozmikus port vagy a Betelgeuse fotoszférájának változását.

A Kínai Tudományos Akadémia Országos Csillagászati Obszervatóriumainak tudósai által vezetett kutatócsoport kielemezte a Betelgeuse nagy felbontású, infravörös közeli spektrumon készült felvételeit, amelyeket a Santung Egyetem Vejhaj Obszervatóriuma készített a halványodás alatt és után.

Az eredmények azt mutatták ki, hogy az elhalványulást vélhetően a Betelgeuse felszínén kialakult nagyméretű sötét napfolt okozta.

A kutatók megállapításai betekintést nyújtanak a vörös szuperóriás csillagok működésébe, amelyek az univerzumban található nehézelemek elsődleges forrásai – mondta Csao Kang, a kutatócsoport vezetője.

A tanulmányt a Nature Communications tudományos folyóiratban publikálták.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük