Kína és Görögország – a kultúra és a turizmus éve az athéni Akropolisz lábánál

 

A Kína–Görögország kulturális és turisztikai év csütörtökön az athéni Akropolisz lábánál tartott ünnepséggel nyílt meg, ahol mindkét fél tisztviselői bizalmukat fejezték ki a két nép közötti erősebb barátság és további együttműködés iránt.

A megnyitó ünnepséget, amelyen görög és kínai tisztségviselők vettek részt, az ókori Agora régészeti lelőhelyén rendezték, amely Athén kereskedelmi, társadalmi és politikai központja volt az ókorban, bepillantást engedve az elkövetkező hónapokban lezajló események gazdag programjába.

Kiriakosz Mitszotakisz görög miniszterelnök Lao-ce szavait idézte, melyek szerint „az ezer mérföldes utazás is egy egyszerű lépéssel kezdődik”, és Szókratész mondását „a legértékesebb vétel a jó barát”, egyben jó kezdést és sok sikert kívánt egy videóüzenetben a két ókori filozófus bölcs szavaira hivatkozva.

A mindkét ország múzeumaiban rendezett kiállítások, filmvetítések (például az első görög–kínai koprodukcióé) és sok más rendezvény a görögöknek és a kínaiaknak idén és a következő évben is számos lehetőséget kínálnak a kommunikációra az együttműködés fokozására révén.

A két ország 2022-ben ünnepli diplomáciai kapcsolataik 50. évfordulóját – mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az ünnepségre küldött videóüzenetében, hozzátéve, hogy a kulturális és turisztikai esemény tovább segíti a kölcsönös megértést, elmélyíti a hagyományos barátságot és elősegíti a gyakorlati együttműködést a két ország között.

„Kiemeljük két országunk múltját, együtt alakítjuk a jelent és tervezzük a jövőt” – mondta Lina Mendoni görög kulturális és sportminiszter az eseményen, felvázolva a tervezett kulturális események és projektek programját.

„Tisztelettel bánunk hagyományainkkal, felismerve, hogy a kultúra társadalmaink oxigénje, ugyanakkor a legkényelmesebb módja annak, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.”

A szertartás során Anna Vasziliki Karapanagiotou, az Athéni Nemzeti Régészeti Múzeum igazgatója és Vang Csiang, a görög kínai nagykövetség ügyvivő tanácsosa megnyitották a „Párhuzamos tér: Találkozz a terrakotta harcosokkal Görögországban” című digitális kiállítást, ami 2022. február 28-ig látható a görög múzeum honlapján.

„A gazdag digitális interaktív kulturális élményt nyújtó digitális képernyőkön keresztül a kiállítás lehetővé teszi a görögök számára, hogy értékeljék a kínai ereklyék varázsát a virtuális tér-időben, és megértsék a terrakotta harcosok kiásatásának, kutatásának és védelmének menetét”-mondta Li Csün, a kiállítást társszervező kínai Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetője videóüzenetében.

„Ez egy kreatív együttműködés eredménye, amely a COVID-19 teljes időtartama alatt tart, és azt kell mondanom, hogy aktívan tart bennünket” – mondta Karapanagiotou a Xinhuának.

Az ősi Agora nyitórendezvényét a görög Nemzeti Opera művészeinek előadásával és egy szobor leleplezésével zárták, amely szobor Szókratész ókori görög filozófust és Konfucius kínai filozófust ábrázolja.

A „Szókratész és Konfucius: Találkozás” című művet Vu Vej-san, a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum kurátora készítette.

„Biztos vagyok benne, hogy ha modern módon mutatjuk be örökségünket, az emberek újra érdeklődni fognak iránta” – mondta Vassziliosz Xirosz, a görög kulturális és sportminisztérium diplomáciai tanácsadója, valamint a közelgő eseményeket előkészítő csapat tagja a kulturális és turisztikai évben.

„Mindkét ország olyan modern kultúrát mutat be, amely viszonylag ismeretlen” – tette hozzá Xirosz, és kifejezte bizalmát abban, hogy a Kína – Görögország kulturális és turisztikai év remek alkalom lesz a terület további felfedezésére.

„Az új koronavírus-járvány és a felmerülő nehézségek ellenére kapcsolataink Kínával előrehaladnak, és kívánom, hogy a jövőben tovább fejlődjenek” – mondta Constantine Yannidis, a Görög–Kínai Kereskedelmi, Ipari, Idegenforgalmi és Szállítási Kamara elnöke.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük