Őszközép Fesztivál és holdsüti

 

A kínai naptár nyolcadik hónapjának tizenötödik napján varázslatos fesztivál kezdődik a Hold főszereplésével, az Őszközép Fesztivál. A Holdfesztiválnak is nevezett esemény egy hagyományos fesztivál, amelyet Délkelet-Ázsiában ünnepelnek.

A több mint 3000 éves múlttal rendelkező fesztivál a második legfontosabb ünnep a kínai újév után, A Gergely-naptár szerint általában szeptember közepétől október elejéig tart, amikor kivételesen fényes és hatalmas telihold pompázik büszkén az éjszakai égbolton.

Kivételes teljesség

A kínai holdnaptár (és a hagyományos, Nap szerinti naptár) szerint a nyolcadik hónap az ősz második hónapja. Mivel a hagyományos naptárakban mind a négy évszaknak három (körülbelül 30 napos) hónapja van, a nyolcadok hónap 15. napja az „ősz közepe”.

A holdnaptár hónapjának tizenötödik napján a legteljesebb és legfényesebb a hold. A teljesség a kínai kultúrában a közösséget és az újracsatlakozást szimbolizálja. Egész családok gyűlnek össze, hogy kifejezzék szeretetüket azzal, hogy együtt töltik az időt, étkeznek és nézik a holdat, melynek nagysága és ragyogása bőséget és gazdag termést ígér.

A hold a női Jin elemhez kapcsolódik. A holdisten is nőnemű. Ennek oka többek között az, hogy a Hold nyugaton „születik”, és a nyugati irányt is nőnek tekintik. Ezenkívül az őszt is hozzárendelik a Jin elemhez, és a kínaiak úgy vélik, hogy ősszel legszebb a hold.

Végül az analógia szerint, mivel a nap volt a császár szimbóluma, a hold képviselheti a császárnét.

Az ókori kínaiak úgy hitték, hogy tizenkét hold van, ami állítólag megfelel a holdhónapoknak egy évben. Ezek a holdak nők voltak, Csüan császár, a keleti ég uralkodójának lányai.

Szüret, hála és imádság

A fesztivál három alapvető fogalmat ünnepel, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Az első a családi összejövetelek és a közös aratás. A második a hálaadás, amely hálát mutat az elmúlt időszakért. Az utolsó az imádkozás a jó jövőért.

Bár az idők folyamán a technológia, a tudomány, a gazdaság, a kultúra és a vallás változtak, de az Őszközép Fesztivál még mindig a jó érzésről és az együttlétről szól.

Holdsütik

Az Őszközép Fesztivál hagyományos finomsága a holdsütemény, ami egy különleges sütemény, édes töltelékkel töltve. A kínaiak gyakran ajándékozzák ezeket barátaiknak és családjuknak ezen az ünnepen.

A sütemény legnépszerűbb és hagyományos formája különféle magvakkal és diófélékkel van tele. Olyan ízeket is találhatunk, mint a vörösbab paszta, a lótuszmag paszta, a zöld tea és a csokoládé.

A hold sütemények készítése és megosztása a fesztivál egyik jellemzője. A kínai kultúrában a kerek forma a teljességet és az újracsatlakozást szimbolizálja. Tehát a hold-kerek sütemények megosztása és fogyasztása a családtagok között a családok teljességét és egységét jelenti.

Az ünnep alkalmából a békét szimbolizáló, kilenc darabból álló lótuszgyökeret és lótuszszirmok formájára faragott görögdinnyét kínálnak, mely az újracsatlakozást jelképezi.

Holdfényes szerelem

Az ősz közepi hold hagyományosan választott házassági alkalom, ilyenkor a fiatal lányok halkan imádkoznak Csang-o holdistennőhöz, hogy segítsen romantikus vágyaik teljesítésében. Kína egyes részein táncokat és játékokat szerveznek a fiatal férfiak és nők számára, hogy megtalálják az igazit.

Idén szeptember 19-én kezdődik az Őszközép Fesztivál. Nézz fel az égre!

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük