Kína és Laosz hasznot húznak a fellendülő kétoldalú kereskedelemből

 

Erős fények előtt ülő négy etnikai viseletű laoszi diák Laosz több százezer nézőjének élő közvetítésben népszerűsíti a teakészítményeket a Dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm régió stúdiójában.

Köztük van Boudsada Lathsakoumman is, akit két évvel ezelőtt felvettek egy szakkollégiumba Guangxi Liuzhou városába. „Sosem számítottam arra, hogy kötődni fogok a kínai teakultúrához”– mondja a 21 éves férfi.

2019-ben a főiskola kezet fogott egy laoszi céggel, hogy képzési bázist hozzon létre a teaipar tehetségeinek ápolására. Rengeteg „tea művészeti performance” versenyen vettem részt az elmúlt években, és sok kínai barátra tettem szert – mondja Lathsakoumman, az egyik gyakornok.

A logisztikai menedzsment szakirányon tevékenykedő fiatal gyakornok gyors és hatékony logisztikát tapasztalt, amely megerősíti a virágzó e-kereskedelmi gazdaságot Kínában.

„A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) régióhoz közel fekvő Kuanghsziban végzett tanulás lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megvizsgáljam a regionális kapcsolatokat, valamint a kölcsönös együttműködést Kína és az ASEAN-országok között” – mondja.

Idén lesz a 60. évfordulója annak, hogy diplomáciai kapcsolatok létesültek Kína és Laosz között. Az elmúlt években egyre több kínai vállalkozás fektetett be Laoszban, olyan területeken, mint a bányászat, az elektromos energia, a mezőgazdaság és a szolgáltatóipar.

Napjainkban Kína lett a második legnagyobb kereskedelmi partner és a legnagyobb külföldi közvetlen befektetésekkel rendelkező ország Laoszban.

Eközben a laoszi termékek egyre népszerűbbek Kínában. A világ 10 legjobb söre közé sorolt Beerlao 2011 óta van a kínai piacon, és az italt gyártó Lao Brewery Co., Ltd. lett az első ASEAN-cég, amely 2012-ben támogatta a Kína-ASEAN Expó-t.

Éveken belül Kína vált a gyorsan fogyó sörmárka legnagyobb tengerentúli piacává, amely a világ összes értékesítésének mintegy 70 százalékát teszi ki.

Az idei 18. Kína-ASEAN Expó kiállításon, amely hétfőn ért véget, immár harmadszor Laosz volt a díszvendég ország. Liang Ji-kuang, az expó titkárságának főtitkárhelyettese elmondta, hogy számos laoszi különleges termék, például a sör és a kávé az expóban látta a lehetőséget, hogy belépjen a kínai piacra.

Lathsakoumman részt vett a Kína-ASEAN Ifjúsági Kampusz által szervezett tevékenységben a nyári vakáció alatt, és először szállt fel gyorsvonatra. „A nagysebességű vasúti szolgáltatás Kínában kényelmes és hatékony”– mondja.

A Kína-Laosz vasút építése az Öv és Út kezdeményezés (Új Selyemút) keretében zajlik.

A jövőben a vasút fontos hajtóerővé válik a két fél számára, hogy kölcsönös együttműködést folytassanak a gazdaságban, a kereskedelemben, a befektetésekben, a turizmusban, a foglalkoztatásban, a kulturális cserékben és az emberek közötti kapcsolattartásban – mondta Phankham Viphavanh laoszi miniszterelnök.

Az adatok azt mutatják, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom Kína és Laosz között tovább nő. Az idei év első felében a két ország közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom elérte a 14,89 milliárd jüant (mintegy 2,3 milliárd dollárt), ami 36,8 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát. Kína közvetlen külföldi befektetése Laoszban 2020-ban elérte az 1,24 milliárd dollárt, ami 8,9 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát.

 

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük