Megnyílt a kínai építésű kikötő Haifán

 

Szerdán online ceremónia keretében adták át az észak-izraeli Haifa új kikötőjét, amely Merav Michaeli közlekedési és útbiztonsági miniszter szerint új kaput nyit a világra.

Az automatizált konténerkikötő építését nagyrészt a Shanghai International Port Group végezte, így az online átadást egyszerre tartották Haifán és Sanghajban.

Előbbi helyszínen Michaeli elmondta, hogy mostantól Izraelben is kiköthetnek a 15 000 konténer kapacitású teherhajók.

Izrael hálás a Sanghajból kapott fejlett technológiáért, berendezésekért, valamint projektvezetési és üzemeltetési tapasztalatokért – tette hozzá a miniszterasszony.

Az új haifai kikötő a kölcsönösen előnyös kínai-izraeli együttműködés mikrokozmosza – jelentette ki Taj Jüming, az izraeli kínai nagykövetség főtanácsosa.

Az Izraeli Kikötőfejlesztési és Vagyonkezelő Társaság és a Shanghai International Port Group 2015 májusában írtak alá megállapodást Tel-Avivban, melynek értelmében 2021-től kezdve 25 évig a kínai vállalaté lesz a kikötő üzemeltetési joga.

A két fázisból álló építési munkálatok 2018-ban kezdődtek meg. Az első, 805,5 méter parthosszúságú terminál építése befejeződött, míg a második, 715,7 méteres terminál munkálatai még folynak.

Haifa Izrael szállítmányozási és ipari központja, valamint a Földközi-tenger egyik jelentős vasúti csomópontja. A haifai kikötő Izrael legnagyobb ilyen létesítménye.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük