A vizes élőhelyek megóvása segíti Kunming ökológiai fejlődését

 

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány jelentős ökológiai eredményeket ért el az utóbbi években, többek között a kunmingi vizes élőhelyek megóvása kapcsán.

A tartományi főváros 2003-ban elfogadott természetvédelmi tervezete keretében a Tien-cse tó körüli vizes élőhelyek átfogó kezelésébe fogtak.

2020-ra Kunming vizes élőhelyeinek összterülete 62 403 hektárra nőtt, ebből 48 249 hektár volt a természetes vizes élőhely. A területek 69,5, illetve 78,4 százaléka áll védelem alatt.

Ez idő alatt kialakítottak egy 200 méter szélességű, összesen 33,3 négyzetkilométeres önfenntartó ökológiai övezetet, amelynek 80 százalékát borítja növényzet.

A tó javuló ökoszisztémája a térség biodiverzitását is elősegítette: 232-ről 303-ra emelkedett az itt honos növényfajok száma, és számos halfaj és vándormadár is visszatért a területre.

Idén októberben 15. alkalommal kerül megrendezésre a biológiai sokféleségről szóló egyezmény (riói egyezmény) Részes Felek Konferenciája Kunmingban, ahol a kiállítás részét képezi a kerül a tó partján húzódó Paofeng láp is.

A „Föld veséjeként” is ismert vizes élőhelyek az ökológiai rendszerek és a környezet szerves és fontos részét képezik. A Tien Csi láp jelentősen hozzájárult a vízmegőrzéshez, a biodiveritáshoz és Kunming környékének gazdasági fejlődéséhez.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük