A Kunmingi Nyilatkozat megalapozza a biológiai sokféleség védelmének célkitűzéseit

A biológiai sokféleségről szóló egyezmény (COP15) részes feleinek konferenciájának 15. ülését követő Kunming -nyilatkozat megalapozta a világot a biológiai sokféleség védelmi céljainak eléréséhez – mondta egy ausztrál ökológus.

A Xinhua-nak adott interjújában Andrew O’Meara, a Capital Woodlands and Wetlands Trust oktatási és elérési koordinátora jó elkötelezettségként jellemezte a nyilatkozatban meghatározott 2030-ig tartó időszakot.

A nyilatkozat elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy a 2020 utáni időszakra vonatkozó hatékony globális biológiai sokféleségi keret kidolgozása, elfogadása és végrehajtása megállítsa a biológiai sokféleség jelenlegi csökkenését, és biztosítsa, hogy a biológiai sokféleség legkésőbb 2030-ig a fellendülés útjára lépjen, a 2050.es teljes körű megvalósítás vízió: „Harmóniában élni a természettel” felé.

O’Meara szerint fontos, hogy az elkötelezettség helyben történjen. „Apró kötelezettségekkel kell kezdeni, amelyekből fokozatosan valami jelentős dolog lesz” – mondta.

Megjegyezte, hogy a biológiai sokféleség meglehetősen fontos, például a keleti bettong, amely egy olyan állat, amely Ausztrália szárazföldi tájáról körülbelül egy évszázada elveszett.

” Csak 100 év után fedeztük fel, hogy kulcsszerepet játszik a fák növekedésében és a tápanyagok, például a nitrogén megkötésében a talajban, ami minden növény számára előnyös” – mondta O’Meara. Az olyan állatok hiánya, mint a keleti bettong, hátráltatta a fák növekedését és a virágzást.
„Egy állat eltávolítása a biorendszerből káros hatással lehet az összes többi állatra, amely ezen az élőhelyen él” – mondta, hozzátéve, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének jelentősége nem csak a mentális jólétben rejlik.

O’Meara nemcsak Kína azon erőfeszítéseit tartja „fantasztikusnak”, hogy megvédje a veszélyeztetett fajokat. Lenyűgözte Kína elkötelezettsége a Kunmingi Biológiai Sokféleség Alap mellett.

Kína ígéretet tett arra, hogy vezető szerepet vállal azzal, hogy 1,5 milliárd jüant (körülbelül 5 milliárd dollárt) fektet be a Kunmingi Biológiai Sokféleség Alap létrehozásába, amely segít a fejlődő országoknak jobban védeni ökológiájukat.

O’Meara elmondta, hogy az alap jelentős összeg, és nagyon hasznos lehet, tekintve, hogy sok nonprofit szervezet vesz részt a biológiai sokféleség védelmében, ami évente több millió dollárba kerül. „Ahhoz, hogy jelentősebb munkát végezzenek, további több millió dollárra van szükségük néhány nagyobb projekt végrehajtásához” – mondta. „Ezt a pénzt hatékonyan és okosan kell felhasználni.”

A Mulligans Flat Woodland Sanctuary a Capital Woodlands and Wetlands Trust egyik természetvédelmi területe, amely olyan őshonos fajokat véd, mint a erszényesnyestek, hangyászsünfélék és keleti bettongok.

Míg az ő feladata az volt, hogy felvilágosítsa a közvéleményt a rezervátumokban végzett munkáról, O’Meara hangsúlyozta a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kommunikációs és oktatási munka fontosságát a COP15 után.
„Ha kimennél az utcára és megkérdeznéd 100 embert, mi az a Kunmingi Nyilatkozat, valószínűleg nem sokan tudnák, miről beszélsz” – mondta. „Tehát úgy gondolom, hogy a biológiai sokféleség tekintetében több munkát kell végezni a tudományos kommunikáció érdekében.”


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük