Aranyhét Kínában

Október 1. Kína nemzeti ünnepe, a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulója. Az október 1. és 7. közötti időszak „Aranyhét” néven is ismert, a nemzeti ünnep alkalmából szinte mindenki szabadságot kap.

Ebben az időszakban általában szép napos az idő, a levegő hőmérséklete kellemes, mondhatjuk, hogy „aranyat ér” ilyenkor az országban kirándulni. Az egy hetes ünnepi időszak rövid és hosszabb kirándulásokra is alkalmas. Minden évben rengeteg kínai kel útra, hogy kikapcsolódjon egy kicsit, meglátogassa távol élő családtagjait és barátait.

Az emlékezés napja

1949. október 1-je a Kínai Népköztársaság alapításának emléknapja. Meg kell jegyezni azonban, hogy a KNK-t nem pontosan ezen a napon hozták létre. A kínai függetlenség napja valójában 1949. szeptember 21-re esett, de a nagy ünnepséget, amely során Mao Ce-tung a Kínai Népköztársaság megalakulását bejelentette, október 1-jén tartották a Tienanmen téren. Másnap, 1949. október 2-án az új kormány elfogadta a „Kínai Népköztársaság nemzeti napjáról szóló határozatot” és október 1-jét kínai nemzeti ünnepnek nyilvánította. 1950 óta ezt a napot nagyszabású rendezvényekkel ünneplik szerte az országban.

1949. október 1-je óta összesen 14 katonai parádét tartottak a pekingi Tienanmen téren. Az 5., 10., 35., 50. és 60. évforduló alkalmából rendezett ünnepségek különösen látványosak voltak. Ezek a lenyűgöző katonai bemutatók minden éveben több ezer látogatót vonzanak az ország különböző részeiről és külföldről.

A nemzeti ünnep alkalmából egyéb rendezvényeket is szerveznek, például tánc- és énekműsorokat, tűzijátékot, valamint festészeti és kalligráfiai kiállításokat. Ha valaki szeret vásárolni, a nemzeti ünnep időszaka remek alkalom erre, október első hetében rengeteg bevásárlóközpont kínál jobbnál jobb kedvezményeket.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük