Görögország fontos partner a Selyemút kezdeményezés kiépítésében

Wang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter szerdán találkozott Nikos Dendias görög külügyminiszterrel. A megbeszélésen a kínai miniszter elmondta, hogy Görögország fontos partner a Belt and Road Initiative (BRI) kiépítésében, és Kína készen áll arra, hogy az országgal továbbra is együttműködjön egy magas színvonalú BRI felépítésében.

Wang elmondta, hogy európai látogatásának első állomása Görögország, ami azt mutatja, hogy Kína nagy jelentőséget tulajdonít a kínai-görög kapcsolatoknak.

Kína és Görögország a diplomáciai kapcsolatok létrejötte óta mindig ragaszkodik a történelmi perspektívához, követi a kor trendjét, tisztelte, megértette, bízott és támogatta egymást, jó példát mutatva a különböző országok és civilizációk közötti kapcsolatoknak – mondta Wang.

Mindkét félnek továbbra is figyelnie kell egymás alapvető érdekeire, továbbra is ügyelni kell a gyakorlati együttműködés elmélyítésére minden területen, és új előrelépést kell szorgalmaznia egy átfogó stratégiai partnerségben Kína és Görögország között – jegyezte meg.

A miniszter megjegyezte, hogy Kína megelégedéssel figyeli a kétoldalú együttműködés szimbóluma, a BRI zászlóshajója, a Piraeus Port projektjének gyorsan haladó munkáját.

Kína kész együttműködni Görögországgal, hogy Pireust világszínvonalú kikötővé építse – mondta, felszólítva a két felet a BRI együttműködésének kiterjesztésére a kulcsfontosságú területeken és a kölcsönös befektetések növelésére.

Kína örömmel fogadja a görög vállalkozásokat, hogy aktívan részt vegyenek a Kínai Nemzetközi Import Expón, és reméli, hogy Görögország továbbra is nyitott és tisztességes piaci környezetet biztosít a kínai vállalatok számára – tette hozzá Wang.

Nikos Dendias elmondta, hogy Görögország kulcsfontosságú együttműködési projekteket fog végrehajtani, és várakozással tekint a Kínával való gazdasági, kereskedelmi, energetikai, tengeri és hajóépítési együttműködés továbbfejlesztésére.
Görögország úgy véli, hogy Kína jövője korlátlan – mondta Dendias, hozzátéve, hogy Görögország teljes mértékben bízik a kétoldalú kapcsolatok fejlődésében

Megjegyezve, hogy Kínának és Görögországnak számos fejlesztési koncepciója van, Wang felkérte Görögországot, hogy aktívan vegyen részt a Hszi Csin-ping kínai vezető által előterjesztett Globális Fejlesztési Kezdeményezésben.

Dendias elmondta, hogy a kezdeményezést a görög fél nagyra értékeli, és a görög-kínai kapcsolatok megerősödtek a COVID-19 járvány elleni közös küzdelemben.

A két fél megállapodott abban, hogy megerősítik a regionális és tartományi szintű eszmecseréket a Kína-Görögország kulturális és turizmus évének idén szeptemberben történő elindításával.

Wang megjegyezte, hogy Kína és az Európai Unió (EU) partnerek, nem riválisok. Kína mindig támogatni fogja az EU-t fejlődésében, integrációs folyamatában és stratégiai autonómiájának megerősítésében.

Kínának és az EU-nak tisztelnie kell egymást, egyenlő alapon kell kereskednie, és kezelnie kell a különbségeket – hangsúlyozta Wang.

Jelenleg különösen fontos kivédeni és megakadályozni egyes országok azon próbálkozásait, hogy megtámadják az egy Kína elvet, és aláássák a Kína és Európa közötti politikai kölcsönös bizalmat – folytatta.

Dendias egyetértett ezzel, hozzátéve, hogy az EU-Kína együttműködés széles kilátásokkal rendelkezik, és elősegíti, hogy az EU független és erős nemzetközi hatalommá váljon.

A két fél véleményt cserélt Afganisztánról, a Földközi-tenger keleti térségéről, Líbiáról és más közös érdekű kérdésekről is.
Görögország az első állomása Wang európai turnéjának, amely a héten Szerbiában, Albániában és Olaszországban folytatódik


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük