Kína és az Egyesült Államok: közös klímavédelmi nyilatkozat

Az Egyesült Államok és Kína megvizsgálta a klímaválsággal foglalkozó, 2021. április 17-én aláírt közös nyilatkozatának lépéseit. Mindkét ország elkötelezett a klímavédelem iránt, és nagyra értékelik az eddig elvégzett intenzív munkát és a folyamatos megbeszéléseket.

Az Egyesült Államok és Kína még inkább elismerik az éghajlati válság súlyosságát. Elkötelezték magukat amellett, hogy felgyorsítják a klímavédelem érdekében tett lépéseket.

A két ország elkötelezettek amellett, hogy folytassa az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek teljesítése érdekében. A két fél felhívta a figyelmet arra is, hogy a megállapodás 2. cikkének megfelelően a globális átlaghőmérséklet növekedését jóval 2 °C alatt kell tartani, és törekedni kell annak 1,5 °C-ra való korlátozására.

Az Egyesült Államok és Kína elismerte azokat a jelentős erőfeszítéseket, amelyeket a többi ország tesz világszerte az éghajlati válság kezelésének érdekében. Mindazonáltal elismerik, hogy továbbra is jelentős szakadék tátong az erőfeszítések által elért eredmények és a Párizsi Megállapodás céljai között. A két fél hangsúlyozza e szakadék mielőbbi megszüntetésének alapvető fontosságát. Kinyilvánították továbbá azon szándékukat, hogy ebben a döntő évtizedben egyénileg, közösen és más országokkal összefogva azon dolgoznak, hogy erősítsék és felgyorsítsák a szakadék felszámolását célzó klímavédelmi lépéseket, beleértve a zöld és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük