Kína először adott ki exportellenőrzésről szóló fehér könyvet

Szerdán a kínai Államtanács Sajtóirodája kiadta az exportellenőrzésről szóló fehér könyvet. Ez volt az első alkalom, hogy Kína fehér könyvet jelentetett meg abból a célból, hogy átfogóan bemutassa az exportellenőrzéssel kapcsolatos politikákat. A „Kína exportellenőrzései” című dokumentum részletesen ismerteti Kína álláspontját, intézményeit és gyakorlatát az exportellenőrzés területén, bemutatja továbbá a világbéke és a biztonság megőrzése érdekében tett kötelezettségvállalásait és intézkedéseit.

A fehér könyv fő szövegrésze négy részre oszlik: Kína alapvető álláspontja az exportellenőrzésről, az exportellenőrzés jogi és szabályozási rendszerének folyamatos fejlesztése, az exportellenőrzési rendszer korszerűsítése, valamint nemzetközi együttműködés az exportellenőrzés terén.

A fehér könyv rámutat arra, hogy a világ mélyreható változásokon megy keresztül, sok a destabilizálós tényező, a nemzetközi biztonsági rendszer komoly kihívásokkal néz szembe.

A fehér könyv hangsúlyozza, hogy a méltányos, észszerű és megkülönböztetéstől mentes exportellenőrzési intézkedések egyre fontosabbak a nemzetközi és a regionális biztonsági kockázatok és kihívások kezelésében, valamint a világbéke megőrzésében.

Egy nyitottabb gazdaság és egy békésebb Kína felépítésének érdekében az ország arra törekszik, hogy modernizálja exportellenőrzési rendszerét.

A fehér könyv kifejti, hogy Kína lelkiismeretesen betartja nemzetközi kötelezettségeit, megerősíti nemzetközi cserekapcsolatait és együttműködéseit.

Az ország konkrét lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy részt vegyen az exportellenőrzések nemzetközi koordinációjában, előrehaladást érjen el a kapcsolódó nemzetközi folyamatokban, és együttműködjön az összes többi országgal a közös jövő globális közösségének felépítésében, és erőteljes lökést adjon a világbéke eléréséhez – áll a fehér könyvben.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük