Tovább nőtt Hszincsiang külkereskedelmi volumene

Az északnyugat-kínai Hszincsiang Ujgur Autonóm Terület mintegy 261,8 milliárd jüan (körülbelül 41 milliárd dollár) értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolított le az Európai Unió országaival az idei év első 11 hónapja alatt, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest – közölte hétfőn a helyi vámhatóság.

Az Urumcsi Vámhivatal adatai szerint Hszincsiang EU felé irányuló exportjának értéke elérte a 197,9, importjának értéke pedig a 63,9 milliárd jüant. Ez 27,7 illetve 37,6 százalékos növekedést jelent.

Sun Tao, a vámhivatal statisztikai és elemzési osztályának igazgatóhelyettese a számok növekedését a hszincsiangi kikötőket érintő Kína-Európa tehervonat-szolgáltatásoknak, a mechanikai és elektromos termékek kereskedelmének, valamint a tiszta energiájú berendezések és termékek exportjának tulajdonította.

Az év első 11 hónapjába összesen 11 156 Európát érintő tehervonat fordult meg Hszincsiang szárazföldi kikötőiben, ami 26,8 százalékos éves növekedést jelent. A teljes szállítmányozási volumen elérte az 1,1 millió tonnát, ami 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábbi adat. Jelentős forgalomnövekedés volt tapasztalható Németország, Lengyelország, Hollandia, Franciaország és Magyarország irányába.

Ebben az időszakban a hszincsiangi kikötőkön keresztül 158 milliárd jüan értékű elektromos terméket exportáltak az EU-ba, ami 32,9 százalékos növekedést jelent éves szinten és a teljes export 79,9 százalékát teszi ki. Az európai országokból származó elektromos termékek importja pedig 29,1 százalékos növekedést mutat.

„Ezen időszak alatt a műanyag granulátumok, az elektromos járművek és a poliszilícium exportja megduplázódott. Az exportált munkaigényes termékek közül a műanyag termékek, cipők és bútorok jelentős növekedést mutattak” – mondta Sun.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük