Kína gazdasága – adatok

Az Országos Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján 2021-ben Kína bruttó hazai terméke 8,1%-kal nőtt az előző évhez képest, és ezzel a világ legnagyobb gazdaságai között a legmagasabb helyet foglalja el.

A gazdaság teljes mérete elérte a 114,4 billió jüant (közel 18 billió dollárt), ami a második helyen áll a világon, és a becslések szerint a világgazdaság több mint 18%-át teszi ki.

Kína összes hozzáadott értéke a feldolgozóiparban 37,3 billió jüan, illetve 31,4 billió jüan, ami az országot több mint egy évtizede az első helyre helyezi a világon, az árukereskedelemmel, a devizatartalékokkal és a gabonatermeléssel együtt.

Szakértők azt jósolják, hogy Kína gazdasági növekedése 2021-ben a globális gazdasági növekedés mintegy 25%-ához fog hozzájárulni.

Kína azonban továbbra is a közepes jövedelmű országok sorába tartozik, az egy főre jutó GDP még nem érte el a magas jövedelmű országok alsó szegmensét. Továbbra is nagy a szakadék a fejlett országokhoz képest, és Kínában jelenleg háromszoros szűkülési nyomás nehezedik a keresleti és kínálati sokkok terén.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük