Peking 2022 – olimpiai fegyverszünet a téli olimpiai játékok alatt

Az olimpiai béke megőrzését szorgalmazta az ENSZ Közgyűlése a közelgő pekingi téli olimpia kapcsán.

Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Kína arra kéri az érintett feleket, hogy a pekingi téli olimpiát tekintsék egy lehetőségnek a nézeteltéréseik párbeszéd útján történő megoldására, valamint a világbéke előmozdítására. Zhao nyilatkozatában Antonio Guterres ENSZ-főtitkár írásos beszédére válaszolt, amelyben a főtitkár felszólít minden országot, hogy tartsák be az olimpiai fegyverszünetet a pekingi téli olimpia idején.

Az olimpiai fegyverszünet az emberiség béke- és kölcsönös segítségnyújtás iránti törekvéseit testesíti meg, és összhangban áll az ENSZ alapító küldetésével, amely a nemzetközi béke és biztonság megőrzése – tette hozzá Zhao.

Az ENSZ 76. közgyűlése egyhangúlag elfogadta a Kína és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megfogalmazott olimpiai fegyverszüneti határozatot.

Zhao kifejtette, hogy Kína aktívan részt vett a nyári és téli olimpiai játékokon, és mindig támogatta az olimpiai fegyverszünetet.

Kína a sporton keresztül hozzájárul a világbéke megőrzéséhez, az országok fejlődésének támogatásához és az emberek közötti barátság erősítéséhez – mondta.

Kína bízik abban, hogy minden résztvevő tiszteletben tartja az olimpiai szellemiségét, és a pekingi téli olimpiát egy békés és jobb jövő előfutárának tekinti.

„Bízunk benne, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a résztvevő országok segítségével egy biztonságos és nagyszerű olimpiát fogunk lebonyolítani” – tette hozzá Zhao.

A szóvivő beszédében üdvözölte Norodom Sihamoni kambodzsai királyt és a Koreai Köztársaság nemzetgyűlésének elnökét, Park Byeong-seug-ot, akik részt vettek a játékok február 4-ei megnyitó ünnepségén.

Az olimpiai fegyverszünetnek 3000 éves hagyománya van, amely az ókori Görögországig nyúlik vissza. Az Ekekheiria azért jött létre, hogy a folyamatosan konfliktusban lévő görög városok sportolói és nézői békében részt vehessenek az olimpiai játékokon.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük