Kína 2022-es gazdasági kilátásai

Kína számára a 2021-es év mérföldkő volt. A külső bizonytalanságok és a váratlan kihívások ellenére az ország óriási fejlődésen ment keresztül.

Kína jó úton halad azon célja felé, hogy a 21. század közepére modern szocialista országgá építse magát.

Vajon idén is megmarad a gazdaság növekedésének lendülete? Melyek az idei politikai prioritások? Mi várható a kínai tőkepiactól?

A Xinhua Hírügynökség közgazdászok véleményét kérte Kína jövőjét érintő fontos témákról.

Milyen a makrogazdaság jelenlegi helyzete?

A csökkenő kereslet, és a gyengülő várakozások ellenére a kínai gazdaság valószínűleg továbbra is tartani fogja növekedési lendületét – mondta Liu Yuanchun, a kínai Renmin Egyetem alelnöke.

Az ország gazdasági növekedési potenciálja folyamatosan erősödik a csökkenő munkanélküliségi ráta, az általában stabil árszint, a stabil és csökkenő makrotőke-áttétel, a tudományos és technológiai innovációk, az egyre növekvő nemzetközi versenyképesség és a humán tőke átfogó erősödése révén – tette hozzá Liu.

Kína felkészült az esetleges kihívásokra – mondta Peng Wensheng, a China International Capital Corporation vezető elemzője.

Az ország gazdasági növekedése az év második felében valószínűleg felgyorsul, mivel a támogató intézkedések bevezetése és azok hatása között időbeli eltérés van – mondta Peng.

Az export, a külföldi befektetések, a zöld- és a csúcstechnológiás befektetések, valamint a digitális gazdaság továbbra is szilárd támasza Kína gazdasági fejlődésének – mondta Shen Jianguang, a JD.com vezető közgazdásza.

Milyen intézkedések várhatóak idén?

A stabil növekedés érdekében a hatóságok folytatják a körültekintő monetáris politikát és a proaktív fiskális politikát – mondta Liu.

Peng szerint emellett a zöld beruházásokra, valamint az adó- és díjcsökkentésekre összpontosítanak majd.

Hozzátette azt is, hogy a kormány rendkívül óvatos lesz a szigorító hatású intézkedések bevezetésénél, és kisebb az esélye annak, hogy egyes ágazatokban egyidejűleg új szabályozások kerüljenek bevezetésére.

Hogy alakul a lakáspiac helyzete?

Kína továbbra is ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy „a lakások lakhatási célra használhatók, nem pedig spekulációs célra” – mondta Shen, hozzátéve, hogy a jövőbeli intézkedések jobban összehangolják a stabil növekedést és a kockázatmegelőzést az ágazatban.

Peng szerint az egyes ingatlanfejlesztők fizetésképtelensége nem vezet rendszerszintű hatásokhoz, és a kockázatokat rendezett módon csökkentik.

A lakások iránti kereslet továbbra is nő, ami megalapozza az ingatlanszektor hosszú távú, egyenletes és stabil fejlődését – mondta Liu.

Mi várható a kínai tőkepiactól, a globális pénzügyi piacokon tapasztalható bizonytalanság fényében?

A globális pénzügyi piac bizonytalanságai ellenére a kínai tőkepiacon még mindig megvannak a fenntartható és szilárd fejlődés alapjai és feltételei – mondta Liu, kiemelve a kínai gazdaság folyamatos növekedési lendületét.

A jövőben Kína piaci feltételei és intézményi környezete tovább javul. Az ország tőkepiaca vonzóbbá válik, a jüanban denominált eszközök pedig felértékelődnek – mondta Shen.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük