A kínai gazdaság „kiváló állapotban” van, a BRI beváltja a hozzá fűzött reményeket

A kínai gazdaság „kiváló állapotban” van, és a Kína által javasolt Belt and Road Initiative (BRI) beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta nemrég egy közgazdász a Xinhua-nak.

Egy virtuális interjú során Khairy Tourk, a chicagói Illinois Institute of Technology közgazdász professzora azt mondta, hogy Kína 2022-re 5,5 százalék körüli gazdasági növekedési célja „nagyon reális”, és fennáll annak a lehetősége, hogy Kína túlszárnyalja a célt.

A közgazdász szerint Kína jó helyzetben van ahhoz, hogy 2035-re elérje a szocialista modernizációt, és szilárd ellátási láncának és alacsony inflációjának köszönhetően a világgazdaság egyik fő stabilizáló ereje legyen.

Egyes nemzetek kísérletei a kínai gazdaságtól való elszakadásra „csúnyán kudarcot vallottak” – jegyezte meg Tourk, hozzátéve, hogy Kína, a globalizáció és a szabad kereskedelem bajnoka, „tárt karokkal fogadja a közvetlen külföldi befektetéseket”, mert az mindkét fél számára előnyös eredményt tud hozni.

„Úgy látjuk, hogy a közvetlen külföldi befektetések beáramlanak Kínába, és olyan cégek, mint a Tesla és az Apple bővítik is ottani tevékenységüket” – folytatta. „Ez annak a jele, hogy a nyugati multinacionális vállalatok Kína gazdasági jövőjére fogadnak.”

A tudós arra számít, hogy a következő években Kína továbbra is hozzájárul a globális növekedés legalább egyharmadához.
„Úgy gondolom, hogy a világ hálás Kínának és gazdasági tervezőinek, amiért olyan pályán tartották az országot, amely nemcsak Kínában, hanem a világ többi részén is jobb gazdasági feltételeket ígér” – mondta.

A Chicagói Egyetem Kínai Csoportjának tagjaként Tourk kutatta a BRI-t, egy transzkontinentális programot, amelynek célja a regionális összeköttetés, integráció és fejlesztés.

Tourk azt mondta a Xinhua-nak, hogy pesszimistanak érzi az elmaradott országok modernizációját segítő nyugati megközelítéseket.

Ám amikor Kína 2013-ban bejelentette a BRI-t, Tourk örömmel látta, hogy egy nagy ország valóban érdekelt a fejlődő országokban élők jólétének és megélhetésének fellendítésében.

Kína fejlődése és növekedése „pozitív” a fejlődő országok számára, mondta. „Első alkalommal kezelik ezeket a nemzeteket tisztelettel, és azzal a szándékkal, hogy őszinte tanácsokat adjanak nekik a fejlődéshez.”

A BRI-együttműködésnek sikerült megtartania lendületét a különböző tényezők – köztük a COVID-19 világjárvány – okozta sokkok ellenére is. Azt is megígérte, hogy Kína együttműködik a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a kezdeményezés a világ javát szolgáló „fejlődési zónává”, és minden ország boldogságához vezető úttá tudjon válni.

Tourk megismételte az értékelést, mondván, hogy a létfontosságú kezdeményezés „erőről-erőre, sikerről sikerre halad”, miközben hozzájárul az új ellátási láncok létrehozásához és a globális gazdaság további integrációjához.

„Az integrációs folyamat felgyorsulásával azt gondolnánk, hogy a különböző nemzetek jobban megértik egymást, és ez bizonyos értelemben jót tesz a jövőbeli békének” – jegyezte meg.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük