Kína könnyít a külföldi befektetési szabályokon

A kínai központi bank és a devizapiaci (forex) szabályozó november 18-án szabályokat adott ki a tengerentúli intézményi befektetők kötvénypiaci befektetési tőkéjére vonatkozóan, hogy tovább könnyítse befektetéseiket a kínai kötvénypiacon – jelentette a Xinhua Finance.

A 2023. január 1-től hatályos szabályok a kapcsolódó követelményeket optimalizálják, és főként öt szempont tartalmát tartalmazzák. A tengerentúli intézményi befektetők kínai kötvénypiaci befektetéseivel kapcsolatos egységes szabályozást határoz meg a tőkeszámlára, a tőkefizetésre, a fogadásra és átutalásra, a statisztikákra és a monitoringra vonatkozóan. Javítja az azonnali devizaelszámolások és -értékesítések kezelését, lehetővé téve a tengerentúli intézményi befektetők számára, hogy a kiegyenlítő ügynökségeken kívül harmadik fél pénzintézeteken keresztül is azonnali deviza elszámolást és értékesítést bonyolítsanak le. A szabályok optimalizálják a devizakockázat-kezelési politikákat azáltal, hogy kiterjesztik a devizafedezeti csatornákat a tengerentúli intézményi befektetők számára, és megszüntetik a tőzsdén kívüli ügyletekben részt vevő partnerek számának korlátozását.

Azáltal, hogy optimalizálják a menedzsmentet a kapcsolódó befelé és kifelé irányuló átutalások devizáihoz igazodva, a tengerentúli intézményi befektetők nagyobb kényelmet élveznek befektetési tőkéjük kifelé történő átutalása terén, ami jót tesz a kínai kötvénypiacon történő hosszú távú befektetésük növelésének. A szabályok a devizakezelési követelményeket is meghatározzák a szuverén intézményekkel szemben, mondván, hogy azoknak a szuverén intézményeknek, amelyek letétkezelőn vagy kiegyenlítő ügynökségen keresztül fektetnek be a kínai kötvénypiacon, itt kereskedelmi bankokra hivatkozva, be kell jelentkezniük a bankoknál. Ezeken kívül a tengerentúli intézményi befektetők szabadon választhatják meg a kínai kötvénypiacon történő befektetéseik valutáját.

A kínai központi bank emellett ösztönzi a kínai valuta jüan használatát a kapcsolódó határokon átnyúló fizetéseknél, valamint a jüan átvételét és használatát a határokon átnyúló bankközi fizetési rendszeren (CIPS) keresztül a jüan határokon átnyúló elszámolása során. Sőt, ugyanazon minősített külföldi intézményi befektető (QFII) vagy a Renminbi QFII (RQFII) belföldi speciális számláján lévő tőkét közvetlenül át lehet utalni a kötvénypiaci befektetési tőkére szolgáló speciális számlájára, illetve a kínai értékpapír-befektetéshez szükséges tőkéről. szabályok szerint.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük