Egy művésznek nincsen elveszett fa

Van egy régi mondás, miszerint “A korhadó fát nem lehet faragni”. A Junan megyei Hsziniumiao falujában viszont él a 60-as éveiben járó  népi gyökérfaragó iparos, akinek ezt nem mondták el. Ő Li Kuihszian, aki a fagyökereket műalkotásokká varázsolja ügyes kezeivel. Faragással, polírozással, viaszozással és egyéb szinte mágikus eljárásokkal. 

A műtermébe belépve úgy érezheti magát az ember, mintha egy színes paradicsomba csöppent volna.  Sok-sok igényesen elkészített gyökérből faragott mű különböző formákban nyűgözi le az érzékeket. Eközben a természet csodálatos illatát érezhetjük. Li szerint azonban ez egy korántsem egyszerű mesterség. A faragás ereje és sebessége főleg a tapasztalatoktól függ, és figyelmetlenségnek egyáltalán nincs helye .Nemcsak óvatosnak kell lenni, hanem rengeteg türelemre és kitartásra van szükség a faragáshoz.

A mester szerint a kész termék végleges formája 70%-a természettől és 30%-a faragástól függ. De mivel Kínáról van szó, a fa gyökerének faragása nemcsak egyszerű tevékenység, hanem egy életforma és filozófia egyben. Így nem meglepő módon kulturális örökség.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük