A Nyúl legyen velünk

Rohamosan közeleg a kínai újév, amely ezúttal a Nyúl uralma alatt áll.

Ezen a vasárnapon a kínai naptár egyik legfontosabb ünnepét ünnepeljük. Az újév, más néven Tavaszi Fesztivál, az öröm és a szórakozás ideje. Ahhoz azonban, hogy a következő 12 hónapot boldogságban, egészségben és jólétben éljük meg, számos fontos szabályt szigorúan be kell tartani az ünneplés során.

Mit ne tegyünk újév napján?

Íme a kínai újév legfontosabb tiltásainak tízes sora, amelyek betartása szerencsét és jólétet hoz.

1. Ne mondj negatív szavakat és utasítsd el a rossz gondolatokat.

Minden negatív konnotációjú szó tilos! Ennek oka nyilvánvaló. Az újév egy varázslatos időszak, amikor gondolataink és szavaink okozó erővel bírnak, és szerencsét és balszerencsét is hozhatnak számunkra.

2. Legyen óvatos az üveggel

Az üveg vagy a kerámia összetörése megszakítja a kapcsolatot a jóléttel és a vagyonnal. Ha azonban leesik egy tányér vagy tál, azonnal csomagoljuk be az összes darabot piros papírba, szerencsés mondatokat és kívánságokat mormolva. Az újév után a becsomagolt szilánkokat egy tóba vagy folyóba kell dobnunk.

3. Ne tisztítsa és seperje

A Tavaszi Fesztivál előtt takarítási nap van. Takarítják a szekrényeket, tisztítják az ablakokat, letörlik a port, megrázzák a szőnyegeket – mindezt azért, hogy “lerázzák” a balszerencsét, és teret adjon az új jólétnek. De a tényleges ünneplés alatt a takarítás tilos. A kínaiak úgy vélik, hogy a takarítás vagy a szemét elszállítása elsöpri a boldogságot.

Ha fel kell takarítania például a kiömlött szemetet, ne felejtse el a helyiség külső szélétől kezdeni, és befelé haladni. Csomagolja be a szemetet, és 5 nap múlva dobja ki.

4. Ne használjunk ollót, kést vagy más éles tárgyat.

Az éles tárgyak vágják el a gazdagság és a siker folyamát. A fodrászatok 99%-a ezért zárva tart a karácsonyi szünetben. A hajvágás még egy hétig tilos, amíg az összes ünnepség véget nem ér.

5. Ne látogassa meg a felesége családját

Kínában hagyomány, hogy több generáció él együtt egy fedél alatt. Az esküvő után a menyasszony beköltözik a vőlegény házába, és a sógorral együtt kell megünnepelnie a kínai újévet.

Egy újévi látogatás a szülői házba problémákat jelent a házasságban, és balszerencsét is hozhat az egész családnak. A pár a második napon látogassa meg a feleség családját, és hozza magával gyermekeit és egy szerény ajándékot.

6. Ne kérje az adósság visszafizetését

Ez a szokás a megértés kifejezése. Mindenkinek lehetőséget ad a gondtalan ünneplésre. Ha visszafizetést követelve kopogtat valaki ajtaján, balszerencsét hoz mindkét oldalon. A pénzkölcsönzés szintén tabu. Előfordulhat, hogy egész évben kölcsönt kell felvennie.

7. Kerüld a vitákat és a könnyeket

Hacsak nincsenek különleges körülmények újév napján, próbáljon meg nem sírni. Ha a baba sír, ne büntesse meg. Minden problémát békés úton kell megoldani. Régebben, amikor konfliktus volt a családban, a szomszédok játszották a béketeremtő szerepet. Mindezt azért, hogy a következő hónapokban nyugalmat biztosítsunk

8. Kerülje a gyógyszerek szedését

Lehetőleg ne szedjen gyógyszert, nehogy egész évben megbetegedjen. Természetesen nem, ha tartósan beteg vagy hirtelen súlyos betegségben. Csak lehetőleg ne nyúljon elhamarkodottan gyógyszerért, gyógynövényekkel kezelje a szilveszteri fejfájást, vagy sétáljon a friss levegőn.

9. Ne kívánj újévi jókívánságokat annak, aki még ágyban van

Hagyja, hogy a címzett előbb kikeljen az ágyból. Ellenkező esetben egész évben ágyhoz kötődik.

10. Mi a helyzet az ajándékokkal?

A Tavaszi Fesztivál az ajándékozás időszaka is. Nagyon szép és kedvelt szokás, de legyen óvatos néhány olyan elemmel, amelyek nemkívánatos hatásokat okozhatnak.

Ide tartoznak többek között az órák, amelyek ezen a napon mindennek – kapcsolatnak, jólétnek, sőt az életnek – a végét jelképezik. A körte vagy az alma szeletelésének szimbolikája hasonló.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük