Együtt nő Kína és Délkelet-Ázsia

Az Ázsia és a Csendes-óceán térségének fejlődő gazdaságai idén az előrejelzések szerint jobb teljesítményt fognak produkálni, mint 2022-ben, mivel a pandémiás korlátozások folyamatos enyhülése fellendíti a fogyasztást, a turizmust és a beruházásokat – közölte az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), kiemelve, hogy „Kína újranyitása a fő tényező. élénkíti a régió növekedési kilátásait.”

Ázsia és a csendes-óceáni térség gazdaságai az előrejelzések szerint idén és jövőre 4,8 százalékos növekedést mutatnak, szemben a 2022-es 4,2 százalékos növekedéssel – derül ki az áprilisban közzétett legfrissebb Ázsiai Fejlesztési Kitekintési jelentésből.

A javuló fogyasztás és befektetések fellendítik számos regionális gazdaság fellendülését, ellensúlyozva az orosz-ukrán konfliktus és más globális ellenszelek által kiváltott megemelkedett élelmiszer- és energiaárak hatásait – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a turizmus és a hazautalások növekvő tendenciát mutatnak, mivel a járványügyi korlátozások tovább enyhülnek. , és számos turizmusfüggő gazdaságban a látogatók száma folyamatosan javul a járvány előtti szint felé.

COVID-19-stratégiájának módosításával a kínai gazdaság várhatóan 5,0 százalékkal nő idén, 2024-ben pedig 4,5 százalékkal, szemben a 2022-es 3,0 százalékos növekedéssel.

Az erős turisztikai teljesítmény és az erőteljes belföldi kereslet fellendíti a délkelet-ázsiai gazdaságokat, például Indonéziát, a Fülöp-szigeteket és Vietnamot, a szubrégió az előrejelzések szerint idén 4,7 százalékkal, 2024-ben pedig 5,0 százalékkal bővül.

„Az ázsiai és a csendes-óceáni országok gazdaságának kilátásai jobbak, és erős fellendülésre készülnek, ahogy a világjárványt követően visszatérünk a normalizálódáshoz” – mondta Albert Park, az ADB vezető közgazdásza.

„Az emberek újra kezdenek utazni szabadidős és munka céljából, a gazdasági tevékenységek pedig felgyorsulnak. Mivel számos kihívás továbbra is fennáll, a régió kormányainak továbbra is olyan politikákra kell összpontosítaniuk, amelyek támogatják az erősebb együttműködést és integrációt a kereskedelem, a befektetések, a termelékenység és az ellenálló képesség előmozdítása érdekében, ” ő mondta.

A kockázatok azonban továbbra is fennállnak – írja a jelentés az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva, amely a nyersanyagárak és a globális infláció újbóli megugrását idézheti elő, és további monetáris szigorításokat idézhet elő, ha elhúzódik vagy eszkalálódik.

Az áruk és szolgáltatások kereskedelme, a határokon átnyúló befektetések, a munkaerő mobilitása és a technológiatranszferek mind egy sokkal nagyobb, regionálisan integrált piac létrehozását támogatják, amelyet a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP), a világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezménye katalizál. Kereskedelmi szakértők szerint júniusban mind a 15 tagjára érvényes.

Az ADB szakértői elmondták a Xinhua-nak, hogy az RCEP várhatóan elősegíti a régión belüli kereskedelmet és befektetéseket a vámelvonás, az egyszerűsített származási szabályok és a regionális kumulációs rendelkezések révén, amelyek rugalmasságot biztosítanak a vállalkozások számára a preferenciális piacra jutás előnyeinek kihasználásához, miközben erősítik a regionális kínálatot. láncok.

Ezenkívül a Belt and Road Initiative (BRI), amely a Selyemút gazdasági övezetére és a 21. századi tengeri selyemútra utal, 2013-ban kezdeményezte Kína, hogy Ázsiát Európával és Afrikával összekötő kereskedelmi és infrastrukturális hálózatokat építsen ki az ősi selyemen és azon túl. Közúti kereskedelmi útvonalak, az ázsiai-csendes-óceáni térségben az összeköttetéssel.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük