Jünnan a gombák birodalma

Deng Lei nyári vakációra ment feleségével és gyermekével Kunmingba, a délnyugat-kínai Jünnan tartomány fővárosába. Jünnan Kína egyik legszebb tartománya, de Deng családja ahelyett, hogy egyenesen a népszerű festői helyekre indult volna, először egy helyi termelői piacon szállt meg.

„Soha nem láttam még ilyen változatos erdei gombákat. Azt akartam, hogy a gyermekem is megtapasztalja ezt” – mondta a 33 éves Deng-

Yunnan lakossága híres arról, hogy ehető gombák, gyógynövények és virágok széles választékát használják kulináris különlegességek elkészítéséhez.

A nyári turisztikai szezon egybeesik a gombaértékesítés csúcsszezonjával Jünnanban, így a különböző termelői piacok nagyszerű helyszínek a helyi kultúra megismerésére.

.

A világ kertje

Kína a világ egyik legnagyobb biodiverzitású országa, Jünnan pedig e téren kiemelkedő tartomány. Bár csak 4,1 százalékot foglal el. Kínában mindenféle növényzet és ökoszisztéma megtalálható itt, kivéve a sivatagot és az óceánt. A tartományt  az „Állatok Királyságának”, a „Növények Királyságának”, „Gén Banknak”, „Világkertnek”  is nevezik. Ebben a biodiverzitás-kincstárban vannak olyan szervezetek, amelyek annak ellenére, hogy veszélyt jelentenek az életre, a helyi lakosság étrendjének állandó alkotóelemei. Ezek az élőlények az innen származó vadon élő gombák.

Jelenleg mintegy 900 vadon élő ehető gombafaj található itt,Az ehető gombákat régóta gyűjtik be és kereskednek az egész tartományban, így Jünnan a gombakereskedelem központja Kínában. A kínai vadon élő ehető gombapiacon a gombák csaknem 70 százaléka innen származik.

Itt található Kína legnagyobb erdei gomba-kereskedelmi tőzsdéje is. Minden nap, kora reggel több mint 1200 kereskedő 258 fajta erdei gombát ad el. A szezon csúcsán a napi kereskedési volumen elérheti az 500 tonna gombát is. Az elmúlt öt évben ezen a piacon az éves forgalom meghaladta a 7 milliárd jüant (közel egymilliárd dollárt).

A változatos kínálattal, amelyek közül sok helyi specialitás, és ritkán található meg más városok piacain, a piac élelmiszermúzeumként szolgál, amely autentikus helyi életmódot mutat be.

Különösen a fiatalok szeretnek sétálni a piacon, kipróbálni a helyi ételeket és élvezni a nyüzsgő hangulatot. Látogatásuk után gyakran osztják meg kulináris kalandjaikat és kézzel rajzolt bevásárlótérképeiket a közösségi médiában.

A Meituan és Dianping adatai azt mutatják, hogy a piaci kommentárok több mint 60 százalékkal nőttek az elmúlt hónapban az előző hónaphoz képest, így ez a legtöbbet emlegetett mezőgazdasági piac Kínában.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük