Tök pirográfia

A hagyományos kínai kultúra iránti növekvő lelkesedés mellett a kelet-kínai Santung tartományban található Zaocsuang városában a sütőtök pirográfia egyre nagyobb figyelmet kap.

Mint tipikus immateriális kulturális örökség Kínában, a tök pirográfia a Han-dinasztiából (Kr. e. 202-i.sz. 220) származik, és a Csing-dinasztiában (1644-1911) virágzott.

Vang Csao, a szellemi kulturális örökség zaocsuangi örökösének helyi stúdiójában változatos formájú és méretű palacktököket helyeznek el rendesen, Vang pedig élethű karaktereket, növényeket, állatokat és rovarokat éget rajtuk forrasztópákával .

Általában a tök pirográfia egyedi mintakészítési módszere miatt ezek a műalkotások nem reprodukálhatók, és extra vonzerejüket növelik szerelmeseik számára. A mintaégetés előtt a művésznek általában szem előtt kell tartania az egész mintát, és habozás nélkül egy időben el kell készítenie, amihez nem csak tapasztalatra és készségekre van szükség, hanem olyan kínai festési technikák kombinációjára is, mint a vázlatkészítés, festés, törlés és körvonalrajz.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük