Amerikai-kínai klíma megállapodás

Az Egyesült Államok és Kína közötti klímaváltozási megállapodás az együttműködés erőteljes üzenetét küldi korunk egzisztenciális kihívásaira – mondta Manish Bapna, a Natural Resources Defense Council (NRDC) nemzetközi nonprofit környezetvédelmi szervezet elnök-vezérigazgatója.

Kína és az Egyesült Államok kedden kiadta a Sunnylands Statement on Enhancing Cooperation to Address the Climate Crisis című dokumentumot.

A két ország megerősítette elkötelezettségét amellett, hogy közösen és más országokkal együtt dolgozzanak a klímaválság kezelésében.

Bapna nyilatkozata szerint „alapot teremt a globális éghajlat-változási tárgyalásokhoz Dubaiban”.

A közlemény szerint a két ország megállapodott abban is, hogy fokozzák az együttműködést az energiaátállás terén, csökkentve a metán és más nem szén-dioxid (CO2) üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy közösen kezeljék a globális felmelegedést.

Bapna méltatta a két ország azon ígéretét, hogy ebben az évtizedben gyorsan bővítik a megújuló energiát, fokozatosan felszámolják a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, csökkentik a metánszennyezést és megerősítik nemzeti éghajlat-változási céljaikat.

Az Egyesült Államoknak és Kínának vezető szerepet kell játszania a klímamegoldás terén – mondta.

„A megállapodás biztosítja azt a sürgős többoldalú kötelezettségvállalást, amelyre szükségünk van – és egy pillanattal sem túl korán” – tette hozzá.

A New York-i székhelyű NRDC a tudományt, a politikát, a jogot és az emberek hatalmát használja fel a klímaválság leküzdésére, a közegészségügy védelmére és a természet védelmére.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük