Kínai holdújév Barcelonában

Barcelona északkelet-spanyolországi városa ünnepi hangulatot öltött múlt szombaton, amikor emberek ezrei tolongtak, hogy élvezhessék a kínai holdújév köszöntését.

Kínai és spanyol hagyományos táncokat, tűzijátékokat és népviseletet viselő embereket felvonultató felvonulás nyüzsgött a város utcáin, hogy megünnepeljék a Sárkány évét.

Sergi Cantos, a Bestialots Espurnats helyi tánccsoport tagja a Hszinhua-nak azt mondta: „Mindig tanulhatunk egymástól, ezért mindig olyan linkeket keresünk, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy részt vehessenek a mi fesztiváljainkon, és hogy mi is részt vehessünk az övéiken, és ez segít egyetemesen megélni a kultúrát.”

Az idei ünnepségen több mint 30 kulturális csoport vett részt Barcelonában. A Bestialots kínai előadókkal, köztük sárkánytáncosokkal együtt vett részt a felvonuláson.

„Mivel Barcelonában vagyunk, a magunk módján szeretnénk megünnepelni a fesztivált, hogy úgy érezzük magunkat, mintha Kínában lennénk” – mondta Jiao Miaoyang, aki csoportjával egy hagyományosan díszített sárga sárkánytáncot mutatott be a felvonuláson.

Vang Csiang kínai ételekkel vendégelte meg a helyieket egy élelmiszerboltból. „Meg akarjuk mutatni a spanyol társadalomba való beilleszkedésünket. 20 éve élek itt, és a kínai kultúrát az autentikus kínai ételeken keresztül szeretném elhozni Spanyolországba” – mondta Vang.

Jordi Valls, Barcelona városi tanácsának negyedik alpolgármestere nagyra értékelte a kínai közösség hozzájárulását a városhoz, és azt mondta: „Szerintem pozitív dolog, hogy kifejezhetik kultúrájukat, de a város számára is pozitív, hogy más kultúrák is jelen vannak egy másik világnézet.”

Hu Aimin, Kína megbízott barcelonai főkonzulja a Xinhua-nak elmondta, hogy nagyon örül, hogy „a kínai kultúra kölcsönhatásba lép a spanyol kultúrával”.

„Néhány évvel ezelőtt a helyi ünnepségek részévé tették ezt a fesztivált, így ez egy szemléletes példa annak bizonyítására, hogy a kínai közösség beilleszkedik a helyi társadalomba” – tette hozzá a konzul.

A kínai újévet 10 éve ünneplik Barcelonában. Az idei ünnepség 15 napos lesz, és számos tevékenységet tartalmaz, például ingyenes kínai nyelvórákat, teaszertartási bemutatókat, kalligráfiai műhelyeket és kínai történetmesélést.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük