Amerikai családok ismerkedtek a kínai kultúrával

Amerikai szülők és gyerekek százai élvezték a ritka bepillantást Kína szellemi kulturális örökségébe – a hagyományos fatömbnyomtatásba – a Metropolitan Museum of Art által szervezett Sárkány Éve ünnepségen .

A Csöcsiang Tartományi Kulturális Központ kézművesei bemutatták a bonyolult művészi folyamatot, és közeli találkozást kínálva a látogatóknak a kínai újév egyik legélénkebb hagyományával.

„Ezen az eseményen ismertem meg a kínai kultúrát, és tetszett, hogyan készül a fatömbnyomtatás, és hogyan készítenek minden művészeti anyagot… Ez egy klassz kultúra számomra” – mondta Grace Wolfard, a Nyúl évében született amerikai lány. . „Mókás, hogy milyen lépésekre van szükség egy ilyen nyomat elkészítéséhez. Érdekel a kultúra, és talán egyszer elmegyek Kínába.”

Kína hagyományos fatömbnyomtatása a Tang-dinasztia idejére nyúlik vissza, és négy fő lépésből és körülbelül 30 eljárásból áll egy nyomat elkészítéséhez.

Ruan Csing, Csöcsiang Tartományi Kulturális Központ igazgatója örömét fejezte ki amiatt, hogy az olyan amerikai gyerekek, mint Grace, élvezték ennek az ősi nyomtatási technikának a gyakorlati tapasztalatait.

„Úgy gondoljuk, hogy egy élő show itt a helyi szülőknek és gyerekeknek intuitívabb érzést adhat a kínai újévi hagyományokról” – mondta Ruan, hozzátéve, hogy delegációjukban kalligráfiával, hímzéssel és tavaszi kupléírással foglalkozó kézművesek is voltak.

Az esemény a The Met hatodik egymást követő éve volt, amikor holdújévi ünnepségeket rendeznek, élénk előadásokkal, interaktív tevékenységekkel és művészek által vezetett workshopokkal minden korosztály számára.

Heidi Holder, a The Met’s Chair of Chair a Hszinhua-nak elmondta, hogy a múzeum keresett célponttá vált azok számára, akik meg akarják ünnepelni a holdújévet.

„Tavaly rendkívül népszerű volt. 18 000 ember volt itt… Olyan emberek célpontjává váltunk, akik szeretnének ünnepelni (a holdújévet)” – mondta.

„Úgy gondolom, hogy ez valóban nagyon könnyű vagy élvezetes belépési pontot teremt azoknak az embereknek, akik nem ismerik (a holdújév kultúráját)” – tette hozzá.

Peter Lin harsonaművész és az AAPI Jazz Collective vezetője egyetértett.

„Megpróbáljuk a saját kultúránkat egy új közönség elé tárni, különösen úgy, hogy ők még nem hallották. Ez egyfajta belépési pont számukra, hogy többet megtudjanak a kultúránkról, és nincs jobb módja annak, az én véleményem, mint a zenén keresztül” – mondta Lin.

Az ünnepségek mellett a múzeum kiállítást is bemutatott, amely több mint kéttucatnyi sárkányalkotást mutat be a múzeum állandó gyűjteményéből.

Ezek a különféle médiumokat felölelő művek a sárkány jelentőségét a birodalmi tekintély szimbólumaként, a gonosz hatásokat eloszlató erőként és a jótékony esőt hozó jóságos istenségként illusztrálták.

A figyelemre méltó darabok közé tartozott egy Krisztus előtti harmadik századi jade medál, egy hetedik századi bronztükör és egy hatalmas, tizenhatodik századi kék-fehér porcelán tégely.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük