A kínai napenergia-projekt összhangban van Suriname energiastratégiájával

A Suriname-i Power Construction Corporation of China (PowerChina) vidéki mikrohálózati fotovoltaikus projektje összhangban van az ország energiastratégiájával, és javította a hátrányos helyzetű szárazföldi területeken élők életét – mondta David Abiamofo, Suriname természeti erőforrások minisztere.

A közelmúltban a Hszinhua-nak adott interjújában Abiamofo kifejtette, hogy a szárazföldi területek energiaellátása a kormánytól függ, hogy dízel üzemanyagot biztosítson.

„A legtöbb belterületi faluban csak napi néhány órára van áram. Ezért nagyon fontos a folyamatos áramellátás, vagyis a napi 24 órában és a hét hét napján” – mondta.

A surinamei lakosság sürgős szükségleteinek kielégítése érdekében a PowerChina 2019 szeptemberében szerződést írt alá Suriname Természeti Erőforrások Minisztériumával egy mikrohálózati fotovoltaikus projekt első szakaszára Goejaba és Pikin Slee falvakban.

2020 májusában hivatalosan is üzembe helyezték az első vidéki mikrohálózati fotovoltaikus projektet, amely megoldotta a környező falvak villamosenergia-problémáját. 2021 októberében elindult a projekt második szakasza.

Abiamofo megjegyezte, hogy Suriname 50 szárazföldi falujának villamosenergia-igényét ez a projekt kielégíti.

Jelenleg Suriname a világ három szén-negatív országának egyike, mondta Abiamofo, hozzátéve, hogy a dél-amerikai ország arra törekszik, hogy amikor csak lehetséges, megújuló energiát biztosítson.

Megjegyezve, hogy Suriname energiamixének a fele vízerőmű, Abiamofo azt mondta, hogy „célunk az, hogy biztosítsuk lábnyomunk egyre ökológiaibb hatását”.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a Természeti Erőforrások Minisztériumának energetikai osztálya képzést szervezett Kínában, amelyen mintegy 20 tisztviselő kapott képzést az ázsiai országban.

„Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó lehetőség volt számukra, hogy meglássák, hogyan működnek a dolgok Kínában, milyen tanulságokat vonhatnak le, és milyen tapasztalatokat lehetne megvalósítani Suriname-ban” – mondta.

Suriname bővelkedik ásványkincsekben, különösen aranyban és bauxitban, ezért mindkét országban nagy lehetőségek rejlenek az együttműködésre az ágazatban – jegyezte meg Abiamofo.

„A bányászat környezetre gyakorolt hatásának csökkentése olyan stratégia, amelyet mindkét fél megvitathat és közösen fejleszthet” – mondta.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük