Kínai buszok Görögországban

A görög főváros és az északi kikötőváros, Szaloniki lakói és látogatói hamarosan felszállhatnak a kínai Yutong által gyártott elektromos buszokra – közölte egy görög tisztviselő szerdán Athénban.

Az elektromos buszok próbaüzeme – Athénban 36, Szalonikiben pedig hat darab – a múlt héten kezdődött, a teljes üzembe helyezés májusban várható.

Stefanos Agiasoglou, a Road Transit S.A. (OSY) vezérigazgatója egy Athén központján áthaladva azt mondta, csapata elégedett az eddigi eredményekkel.

„A mai napig ezek a buszok sokkal jobbnak bizonyultak az általunk meghatározott feltételekhez és előírásokhoz képest” – utalt a kínai cég által megnyert nemzetközi pályázatra. „Ez egy modern busz, amely valóban megváltoztatja Athén közlekedését.”

Összesen 250 busz várható Athén és Szaloniki utcáira a következő hetekben a végeredményt követően.

A próbaidőszak alatt az autóbuszoknak napi 18 órán keresztül utasok nélkül kell közlekedniük, amíg normál forgalmi körülmények között meg nem teszik az 5000 km-t. Az első héten végrehajtott próbaüzemek azt mutatták, hogy a buszok 220-250 kilométert tudnak megtenni egyetlen akkumulátortöltéssel, túlszárnyalva a pályázatban meghatározott 180 kilométeres minimumkövetelményeket – mondta Agiasoglou.

Az új buszok nemcsak „zöldek” és környezetbarátak, hanem kényelmes és csúcstechnológiás utasélményt is kínálnak – mondta az illetékes. Az USB-C töltőportok mindenhol rendelkezésre állnak, és a buszok mozgássérült utasok számára is elérhetők.

Agiasoglou szerint a Yutong járművek hozzáadása az OSY flottájához az első jelentős lépés a görögországi városi közúti közlekedés megújítása és korszerűsítése felé.

Az infrastrukturális és közlekedési minisztérium adatai szerint a görög fővárosban megközelítőleg 1400 autóbusz közlekedik, amelyek átlagéletkora 19 év, 39 százalékuk pedig mozgássérült utasok számára nem elérhető.

A görög tisztviselők célja, hogy 2027-ig 1300 flottát lecseréljenek a kormány fenntartható városi mobilitási terve alapján.

Görög illetékesek megjegyzik, hogy 2026-ra, a Yutong elektromos buszainak teljes kiépítését követően, mintegy 300 sűrített földgázüzemű busz is csatlakozik majd a flottához.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük