A kínai piac „az innováció és a tudás forrása” – mondja egy svájci egyetemi tudós

A vezető külföldi cégek felismerik, hogy a kínai piac nemcsak nagy, hanem az innováció és a tudás forrása is – mondta Tomas Casas Klett, a St. Gallen Egyetem Kínai Kompetencia Központjának igazgatója.

Az infláció mindig szempont a nemzetközi üzleti életben, de Kína árstabilitást mutat néhány fejlett gazdasággal ellentétben, „ahol az infláció csökken, de továbbra is makacs” – mondta a 15 éves kínai vállalkozói tapasztalattal rendelkező tudós.

„Másrészt a kínai piac rendkívül versenyképes” – tette hozzá. úgyhogy a világ profitál a kínai piac dinamizmusából és megnövekedett hatékonyságából.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) múlt havi adatai szerint a kínai fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban az egy évvel korábbihoz képest, szemben a februári 0,7 százalékos növekedéssel, ami hat hónap óta az első növekedés volt.

Kína márciusi „két ülésén” a kormány 5 százalék körüli GDP-növekedési célt tűzött ki 2024-re.

A Kínában uralkodó külföldi üzleti hangulatról kérdezve Casas Klett bizalmát fejezte ki, és azt mondta, „az alapvető kínai gazdasági valóság a növekedés”.

„Sok Kínában üzletet folytató cég felismeri ezt. Egy darabot akarnak ebből a piacból, és szeretnének egy darabot a növekedésből” – mondta.

Januárban Kína és Svájc bejelentette, hogy elkészült a szabadkereskedelmi megállapodásuk (FTA) frissítéséről szóló közös megvalósíthatósági tanulmány, és megállapodtak abban, hogy támogatják a hivatalos tárgyalások mielőbbi elindítását.

A két nemzet közötti szabadkereskedelmi megállapodást 2013-ban írták alá, és 2014. július 1-jén lépett hatályba.

„A szabadkereskedelmi megállapodás frissítése üdvözlendő lenne” – mondta Casas Klett. „Reméljük, hogy további liberalizáció és nyitás következik be. Mindkét oldalon van étvágy a nyitásra.”

Az év elején Kína egyoldalú vízummentességet biztosított Svájcnak, míg Svájc azt mondta, hogy nagyobb vízumkényelmet biztosítana a kínai állampolgárok és az európai országban befektető kínai vállalatok számára.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük