Vélemény: A kommunikáció és az eszmecsere továbbra is a globalizációellenes hangulat fő ellenszere

A világ csak úgy értheti meg jobban Kínát, ha szemtől szemben találkozik vele.

Míg a COVID-19 járvány felforgatta a világ gazdasági és társadalmi rendjét, a kommunikációt nem tudta teljesen elvágni. Péntektől vasárnapig a dél-kínai Kuangcsouban került megrendezésre a Kína megértése című konferencia, amely fontos platform mind Kína, mind a világ többi része számára a kölcsönös megértés fokozására ezekben a rendkívül nehéz időkben.

Több mint 20 ország és régió mintegy 600 elismert politikusa, vállalati felsővezetője, stratégája, tudósa és vállalkozója gyűlt össze online és offline az idei három napos rendezvényre, hogy eszmét cseréljenek Kínáról, a nemzetközi kereskedelemről és a globalizációról.

A résztvevők panelbeszélgetések, előadások és kulturális cserekapcsolatok révén nyerhettek mélyebb bepillantást Kína fejlődésének filozófiájába és mintázatába.

A gazdaság Kína megértésének egyik fő kulcsa. A Kínai Kommunista Párt vezetése a közelmúltban elfogadta a 14. nemzeti, gazdasági és társadalmi fejlesztési ötéves tervet (2021-2025), valamint a 2035-ig szóló hosszú távú fejlesztési terveket. A konferencia résztvevői bíznak benne, hogy Kína minőségi fejlődésen megy majd keresztül a kérdéses időszakban, ami gazdagságot és számos lehetőséget hozhat a világ többi részének is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, az októberi World Economic Outlook (WEO) jelentésben közzétett előrejelzése szerint a világgazdaság idén 4,4 százalékkal szűkülhet.

Nem szabad alábecsülni a kínai és a globális gazdaság előtt álló nehézségeket, de a gazdaság működésében tapasztalható pozitív jeleket figyelembe véve helyreállítható a bizalom , a globális együttműködés a növekedés újraindítása érdekében pedig immár visszafordíthatatlan trend.

A kínai gazdaság teljesítménye az első negyedévben éves alapon 6,8%-kal csökkent, a második negyedévben azonban már 3,2%-os, a harmadikban pedig 4,9%-os növekedést produkált, vagyis a kilábalás V alakú volt. Az IMF szerint vélhetően Kína lesz az egyetlen jelentős gazdaság, amely 2020-ban növekedést tud felmutatni.

Kína feldolgozóipari tevékenysége március óta nyolc hónapja növekszik, ezzel is jelezve, hogy a kormány növekedéstámogató intézkedései közepette folytatódott a gazdaság talpra állása.

Kína gyakorlatilag megfékezte a járványt határain belül, az élet pedig visszatért a rendes kerékvágásba, miközben az ország stabil és hosszú távú gazdasági növekedésének alapjai változatlanok maradtak, így Kínának mind a képessége, mind az önbizalma megvan ahhoz, hogy fenntartsa stabil gazdasági teljesítményét.

Hasonlóképpen optimisták az ország új fejlődési paradigmájában hatalmas lehetőségeket látó üzleti körök, mivel az az innovációt, a belföldi keresletet és a fejlődés minőségét helyezi előtérbe.

Kína népessége 1,4 milliárd fő, ebből több mint 400 millióan tartoznak a közepes jövedelmű osztályhoz. Az elmúlt 10 év összesített áruimportja becslések szerint meghaladta a 22 trillió dollárt. Ez a hatalmas piaci kereslet közvetlen és tartós húzóerőt képvisel a világgazdaság járvány utáni helyreállításában, hozzájárulva ezzel a globális gazdasági ciklushoz.

A jólét felé vezető út nem az elszigeteltség, hanem a globalizáció lehetőségeinek megragadása, amely a nemzetközi közösség valamennyi tagjától erőfeszítéseket kíván.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük