A lengyel határváros szorosabb kapcsolatot vár Kínával

A fehérorosz határon fekvő lengyel város Terespol régóta az egyik legforgalmasabb átjáró az Európai Unió (EU) felé. A China Railway Express (CRE) gyorsan növekvő tehervonat szolgáltatásainak köszönhetően a város szorosabb együttműködést keres Kínával.

Egyre több tehervonat halad át a terespoli Bug folyón az EU irányába és annak irányából is, hogy eljuttassa termékeit különböző városokba nem csak Lengyelországon, hanem a kontinensen belül is.

„Már most profitálunk a selyemúton való elhelyezkedésünkből, ami nagyon is valós” – mondta el Jacek Danieluk, Terespol város polgármestere, a Xinhua-nak egy nemrég készült interjúban. „Terespol kikerülhetetlen, amikor kelet és nyugat között utazunk.”

Jelenleg az ide érkező tehervonatok áruátadást és vámkezelést a Maleszewicenél található, Európa egyik legnagyobb termináljánál lehetséges elvégezni. Azonban, ezek a létesítmények lassan elérik a maximum kihasználtságukat, mondta el Danieluk.

„Naponta nagyjából 10-20 vonat halad el Terespol mellett” – mondta, majd ezután hozzátette, hogy a Kínából érkező vasúti árufuvarozás növekedése lehetőséget kínál további beruházásokra.

Ez jelenthet új transzferraktárakat és egyéb projekteket, amelyek kiegészíthetik a határ menti vasúti tevékenységet, mondta a polgármester. „Annak ellenére, hogy maga a város csak pár kilométerre fekszik a sínektől és nincsenek nagy telkeink, mindenkit szeretettel várunk, aki ide szeretné telepíteni a bázisát, Kínából is.”

Az önkormányzat már rendelkezésre bocsátott parcellákat további logisztikai tervekhez – mondta Danieluk. „Készen állunk a beruházásokra. Terespol rendelkezik minden szükséges tulajdonsággal.”

Danieluk nagyon pozitívan fogadja a megnövekvő teherforgalmat Lengyelország és Kína között.  „A kereskedelmi út Oroszországot és Fehéroroszországot is bevonja, ami hozzájárulhat Lengyelország és a szomszédok közötti együttműködéshez.” – mondta

A COVID – 19 járvány és az ebből fakadó gazdasági lassulás ellenére Danieluk optimista. „Biztos vagyok benne, hogy ez a helyzet elmúlik és hogy a jövőben elmélyíthetjük az együttműködést Kínával”


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük