Célzottabb és rugalmasabb monetáris politikát ígér Kína központi bankja

Csütörtökön, Kína központi bankja ígéretet tett arra, hogy az egyébként is körültekintő monetáris politikáját célzottabbá és rugalmasabbá teszi ahhoz, hogy jobban alkalmazkodjon a magas színvonalú fejlődés igényeihez, és nagyobb hangsúlyt fektessen a pénzügyi szolgáltatások hatékonyságára a reálgazdaság támogatása érdekében.

További erőfeszítéseket fognak tenni a pénzkészlet-szabályozási mechanizmus javítására az észszerű és szükséges likviditás fenntartása érdekében – mondta a Kínai Népi Bank (PBOC) harmadik negyedéves monetáris politikai jelentésében, kizárva az „árvízszerű” ösztönzés lehetőségét.

A PBOC hangsúlyozta azon erőfeszítéseit, amelyek lehetővé teszik a strukturális politikai eszközök, köztük az újrahitelezési és refinanszírozási programok hatékonyabb szerepét a vállalkozások és a munkahelyek stabilizálásában.

Az előrejelzések szerint, a kínai pénzügyi intézmények 1,5 billió jüant (kb. 228 milliárd USD) fognak megtakarítani a vállalkozásoknak ebben az évben, a reálgazdaság fellendítését célzó intézkedéseken keresztül.

2020 első tíz hónapjában – a jelentés szerint – 1,25 billió jüan maradt a vállalkozásoknál, a pénzügyi intézményeknek köszönhetően.

A jegybank emellett ígéretet tett a strukturális politikai eszközök megújítására, valamint a kamat- és árfolyamreformok elmélyítésére. Megismételte, hogy az ingatlanszektort nem használják rövid távú ösztönzés eszközeként, és megfogadta, hogy fenntartja az ingatlanpénzügyi szabályozások folyamatosságát, következetességét és stabilitását.

Amíg az ország stabil és magas színvonalú fejlődésének alapjai közép- és hosszú távon változatlanok maradtak, addig a nemzetközi környezet összetettsége egyre növekvő instabilitást és bizonytalanságot hozott – emelte ki a jelentés.

Kína az év legjobb negyedéves gazdasági teljesítményét regisztrálta a harmadik negyedévben. Az első kilenc hónap 0,7 százalékos bővülést mutatott az előző évhez képest, mivel Kínáé volt az első nagyobb gazdaság, amely visszatért a növekedésbe a COVID-19 gazdasági visszaesése után.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük