Kína elkötelezettsége a környezetvédelem iránt fokozza a klímaváltozás elleni globális harcot

Kína elkötelezettsége a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása és a szén-semlegesség elérése mellett lendületet fog adni az éghajlatváltozás elleni globális harcban – mondta az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) tisztviselője.

Kína élen jár a zöld fejlődésben – mondta egy exkluzív interjúban Beate Trankmann, az UNDP kínai képviselője a Xinhua-nak.

Tudva, hogy Kína a világ egyik legnagyobb megújuló energiával foglalkozó befektetője, és a világ legnagyobb zöld kötvénypiacával rendelkezik, Trankmann szerint az országnak ezen erőfeszítésekre kell építenie, és folytatnia kell a zöld fejlődést.

Az UNDP 1990-ben adta ki az emberi fejlődésről szóló első jelentését. A különböző országokban élő emberek jólétét három dimenzió alapján mérték: egészségügy, oktatás és jövedelem.

A múlt héten közzétett ez évi jelentés hangsúlyozta a társadalmi fejlődés és a környezet kapcsolatát, kiemelve, hogy a haladást nemcsak az emberek, hanem a bolygó jóléte is meghatározza.

„Az emberi fejlődés koncepciója soha nem korlátozódott a torta méretére, mindig az egyes darabokról és azok elosztásáról szólt. Most, ahogy a jelentés is megmutatta, a kemencét is figyelembe kell vennünk ” – mondta Trankmann egy interjúban

Kína a jelentés első megjelenése óta jelentős előrelépéseket tett a társadalmi fejlődés terén, és ez lett az első olyan ország, amely az alacsony emberi fejlettség kategóriájából a magas emberi fejlettség kategóriájába léphetett át.

Az ország erőfeszítései a súlyos szegénység felszámolására jelentősen hozzájárultak ehhez az előrelépéshez – mondta Trankmann, hozzátéve, hogy Kína tartós politikai kötelezettségvállalásokat tett a szegénység csökkentésére, különféle források felhasználásával.

Az ország jól haladt az emberi fejlődés mindhárom fő dimenziójában, növelve az emberek élettartamát, javítva az oktatást és emelve a jövedelmet – mondta.

Bár a COVID – 19 gazdasági és társadalmi hatása miatt minden országban várhatóan csökkenni fog az társadalmi fejlődés ebben az évben, Trankmann szerint Kína esetében a csökkenés kisebb mértékű lesz, mint más országokban, mert képes volt a vírus gyors felszámolására, és várhatóan el fogja érni pozitív növekedést.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük