A Kína – EU beruházási megállapodás új életet ad a globális gazdaságnak

Kína és az Európai Unió (EU) szerdán jelentette be, hogy a terveknek megfelelően lezárták a beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokat.

A várva várt eredmény, amely hét év leforgása alatt 35 tárgyalási forduló után következett be, mérföldkő az EU és Kína közötti kapcsolatokban, és várhatóan új életerőt ad a világjárvány által sújtott világgazdaságban – közölték európai szakértők, tisztviselők és üzleti vezetők.

Légifotón a német Duisburg felé tartó, a délnyugat – kínai Tuanjiecun pályaudvarról induló a kínai – európai tehervonat, 2021. január 1. (Xinhua/Tang Yi)

JÓ HÍREK

Jan Zahradil, az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke úgy vélte, hogy a tárgyalások befejezése „jó hír az egyébként nem (nagyon) jó év végén”.

Kína és az EU közötti beruházási megállapodás, amely nagyobb piacra jutással, jobb üzleti környezettel, erősebb intézményi garanciákkal és egyértelműbb kilátásokkal rendelkezik a kölcsönös befektetési együttműködés szempontjából, jelentős eredmény a két nagy gazdaság számára, amelyek korábban magas szintű gazdasági kapcsolatokkal rendelkeztek.

2019-ben a kétoldalú kereskedelem a két fél között elérte a 4,86 milliárd jüant (nagyjából 740 milliárd amerikai dollárt), és több mint 3200 kínai vállalkozás fektetett be közvetlenül az EU-ba, és közel 260 000 munkahelyet teremtett a helyiek számára.

A járvány és a járvány által kiváltott fojtogató gazdasági nehézségek ellenére a kétoldalú gazdasági együttműködés továbbra is halad előre. A beruházási megállapodásról szóló tárgyalások lezárása új mérföldkőnek számít.

Egy férfi dolgozik a BMW Brilliance Automotive (BBA) Tiexi üzemében Senjang-ban, az északkelet – kínai Liaoning tartomány fővárosában, 2020. február 7. (Xinhua/Pan Yulong)

„Az EU és Kína közötti beruházási megállapodás megnyitja kapuit jövőbeni piacunk előtt vállalataink számára. A Kínával folytatott szoros gazdasági csere számos munkahelyet biztosít Ausztriában is” – mondta Margarete Schrambock, osztrák gazdasági miniszter.

Shada Islam, az EU ügyeinek brüsszeli kommentátora szerint a megállapodás garantálja a szükséges stabilitást és kiszámíthatóságot az európai és a kínai befektetők számára azáltal, hogy biztosítja, hogy a munkahelyteremtő közvetlen külföldi befektetések áramlása a világjárvány gazdasági körülményei ellenére is dinamikus maradjon.

A Kína és az EU közötti beruházási megállapodás valójában nemcsak „jó hír” a két nagy gazdaság számára, hanem biztató üzenet a világgazdasági fellendülés számára is egy világjárvány közepette.

James Zhan, az ENSZ világbefektetésekről szóló éves jelentésének főszerkesztője szemében a megállapodás mérföldkőnek számít Kína és az EU számára a bilaterális befektetések előmozdításában és fordulópontot jelent a globális fenntartható fejlesztési kötelezettségvállalások terén.

Egy férfi dolgozik a BMW Brilliance Automotive (BBA) Tiexi üzemében Senjang-ban, az északkelet – kínai Liaoning tartomány fővárosában. 2020. február 7. (Xinhua/Pan Yulong)

KÖZÖS ELŐNYÖK

Kína az EU legnagyobb kereskedelmi partnere lett, míg az EU ma Kína második legnagyobb kereskedelmi partnere. Ezenkívül az EU Kína harmadik legnagyobb befektetési forrása és célpontja is.

2020 szeptemberében a két fél bejelentette a Kína – EU földrajzi jelzésekről szóló megállapodás hivatalos aláírását, és úgy döntött, hogy létrehoz egy Kína – EU magas szintű környezetvédelmi és éghajlat-párbeszédet, valamint Kína – EU magas szintű digitális együttműködési párbeszédet.

A megállapodás kiegyensúlyozott, színvonalon felüli és kölcsönösen előnyös, amely megfelel a magas szintű nemzetközi gazdasági és kereskedelmi szabályoknak, és az intézmények nyitására összpontosít – közölte a Kínai Kereskedelmi Minisztérium.

Légifelvétel, ahogy a COSCO Shipping Pisces megközelíti a görög Pireusz kikötőt, 2019. február 15-én (Xinhua/Wu Lu)

Egy mindenképpen „win – win” megállapodásról beszélhetünk a két gazdaság között, amelyek nemcsak a kereskedelemben, hanem egyre inkább a befektetésekben is egymásra támaszkodnak – mondta Molnár Margit, a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet gazdasági osztályának kínai irodájának vezetője.

„Ez a kölcsönösségen alapuló beruházási megállapodás kedvezőbb környezetet teremt az EU-ban élő kínai befektetők számára, és az uniós vállalatok egyenlő versenyfeltételekkel fognak szembenézni Kínában” – mondta Molnár Margit.

Tudva, hogy a megállapodás fontos lépés Kína rendíthetetlen erőfeszítéseiben a magas szintű nyitás előmozdítása érdekében, Fabrice Megarbane, a L’Oreal China elnöke és vezérigazgatója szerint az európai és kínai vállalatok közötti együttműködés folyamatos megerősítése új lehetőségeket teremt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére.

Mind a kínai, mind az európai vállalatok profitálni fognak a befektetések sokkal szélesebb körű elérhetőségéből – mondta Zhou Lihong, Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke.

Zhou úgy véli továbbá, hogy a hétköznapi emberek profitálni fognak a szerződésből, mivel több befektetés több munkahelyet teremt a különböző ágazatokban és ez „gazdagítani fogja a fogyasztók lehetőségeit”.

Egy kiállító spanyol sonkát mutat be az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek kiállítási területén a harmadik China International Import Expo (CIIE) során Sanghaj-ban, 2020. nov. 7. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

POZITÍV JELEK

A tomboló világjárvány, a folyamatos recesszió, a hullámzó elszigetelődés és az egyre növekvő protekcionizmus hátterében a Kína és az EU közötti beruházási megállapodásról szóló tárgyalások lezárása kétségtelenül szilárd alapot jelent a világgazdaság számára.

A megállapodás felszabadítja a világgazdaság két stabilizáló erejének piaci lehetőségeit, és előmozdítja erőfeszítéseiket a kereskedelem és a beruházások fellendítése, valamint a globális ipari és ellátási láncok stabilizálása érdekében.

Az EU és Kína közötti elmélyülő együttműködés nagy jelentőséggel bír és hozzájárul a globális gazdaság „újraindításához”, zöld utat adva a gazdasági globalizációnak és a kereskedelem liberalizációjának.

A szabályozáson alapuló gazdasági kapcsolatok iránti elkötelezettség a két nagy gazdaság részéről pozitív jelzés a világgazdaság számára, amely az elmúlt években növekvő protekcionizmust tapasztalt – mondta Cora Jungbluth, a német Bertelsmann Foundation vezető szakértője.

Vásárlók tesztelik a Xiaomi termékeit az újonnan megnyílt áruházban Portóban, 2019. jún. 15. (Xinhua/Petro Fiuza)

Jim O’Neill, brit közgazdász, a londoni székhelyű Chatham House elnöke elmondta a Xinhunak, hogy a megállapodás növeli a bizalmat a 2021-ben bekövetkezett jelentős pozitív fellendülés iránt az egész világon.

A megállapodással kapcsolatos tárgyalások lezárása mind Kína, mind az EU erőteljes jelzése, hogy továbbra is elkötelezzék magukat a nyitott és multilaterális globális rendszer támogatása mellett – mondta Fu Xiaolan, az Oxfordi Egyetem Műszaki és Fejlesztési Központjának alapító igazgatója.

„Jóindulatot sugároz és különös jelentőséggel bír a globális járvány és a gazdasági recesszió idején. Ezenkívül azt is mutatja, hogy Kína végrehajtja kötelezettségeit mélyebb és magasabb szintű nyitottság elindítása érdekében” – mondta Fu.

(A Xinhua riporterei, akik hozzájárultak a cikkhez: Li Jizhi Brüsszelben; Tang Ji, Liu Fang és Xu Yongchun Párizsban; Chen Junxia és Ling Xin Genfben; Yu Tao Bécsben; Shen Zhonghao Frankfurtban; Feng Junwei és Meng Dingbo Madridban; Sun Xiaoling Londonban; Zhang Zhang Varsóban)

(Videó riporter: Han Chong, Zhao Yuchao, Li Jizhi; videó szerkesztő: Hong Yan)


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük