Fülöp-szigeteki beruházásokra biztatják a kínai cégeket

 

A kínai kormány arra bátorítja a kínai vállalatokat, hogy vegyenek részt gazdaságilag is életképes infrastrukturális beruházásokban a Fülöp-szigeteken, ezzel is segítve a délkelet-ázsiai országot a szükséges fejlesztésekben – mondta szerdán Huang Xilian, Kína Fülöp-szigeteki nagykövete.

Kína megérti a Fülöp-szigeteki önkormányzatok vágyát, hogy nagyszabású infrastrukturális beruházásokat hozzanak tető alá. Az ilyen léptékű projektek azonban jelentős forrásokat és hosszabb időt igényelnek – mondta Huang egy kínai adományként megépülő híd építkezésén.

Beszédében megemlítette a közelmúltban leállított repülőtér-beruházást a Manilától délre fekvő Cavite tartományban.

A tartományi önkormányzat a Sangley Point repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát állította le, nem az egész 10 milliárd dolláros projektet – emelte ki Huang.

A két fél megállapodása alapján a nyertes pályázó, egy kínai cég és Fülöp-szigeteki partnerei által alapított vegyesvállalat, 20 millió dollárt fektet a projektbe záros határidőn belül, valamint elvégzik Sangley Point repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát is is.

A megvalósíthatósági tanulmány és a vegyesvállalat egyaránt tisztán kereskedelmi alapú projektek, így egyik sem kapcsolódik a Fülöp-szigetek vagy Kína központi kormányához, és nem érinti az Új Selyemút kezdeményezést sem – szögezte le Huang, hozzátéve, hogy egyesek politikai töltetet vittek az ügybe puszta feltételezések alapján.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük