Jelentősen csökken a kínai techcégek szén-dioxid kibocsátása

A kínai internetipar az elmúlt évtizedekben erőteljes növekedést mutatott, de adatközpontjai, nagyméretű szerverei és mobil bázisállomásai rengeteg energiát fogyasztanak. Ezért a kínai technológiai cégek zöld megoldások bevezetésén kezdtek el dolgozni.

A kínai Állami Hálózati Energiakutató Intézet jelentése szerint 2020-ban az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása meghaladta a 200 milliárd kWh-t, ami az ország villamosenergia -fogyasztásának 2,7 százalékát teszi ki.

2030-ra az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása várhatóan meghaladja a 400 milliárd kWh-t, ami az ország teljes villamosenergia-fogyasztásának 3,7 százalékát teszi ki – tette hozzá a jelentés.

A kínai internetes ipar villamosenergia-fogyasztása éves szinten mintegy tíz százalékkal nő és hét-nyolc év alatt a fogyasztás megduplázódhat-mondta a Xinhua-nak Wang Yuanfeng professzor, a pekingi Jiaotong Egyetem munkatársa.

Wang véleménye szerint az ágazat vállalkozásainak gyorsan kell cselekedniük a zöldebb internetes infrastruktúra kiépítésének érdekében.

Kína technológiai óriásai, mint például a Huawei és a Tencent már megtette az első lépéseket a zéró szén-dioxid-kibocsátás elérése felé.

A 2021 februárjában Sanghaj-ban megrendezett Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) a Huawei már bemutatta a nulla szén-dioxid-kibocsátású hálózatra vonatkozó megoldási javaslatát, amely magában foglalja a bázisállomások számának minimalizálását és a zöld forrásból származó energia szélesebb körű használatát.

Zhou Taoyuan, a Huawei alelnöke elmondta, hogy a cég többek között nagy teljesítményű, alacsony energiaigényű és nagymértékben integrált szerverek használatával kívánja csökkenteni energiafogyasztását.

Az adatközpontok egy speciális elpárologtató hűtési technológia alkalmazásával 17 százalék energiamegtakarítást érhetnek el, a hagyományos hűtöttvizes megoldásokhoz képest – tette hozzá Zhou.

Yao Yong, a Sugon Energy alelnöke úgy véli, hogy a folyadékhűtési technológia fejlesztése a legegyszerűbb módja az adatközpontok energiahatékonyságának javítására.

„Ezáltal javulhat a szerverek stabilitása, hatékonysága és élettartama is. Az adatközpontok környezetbarátabbak lehetnek, kevesebb zajjal és több újrahasznosított tartalék hővel.”

A Tencent olyan régiókat választott adatközpontjainak kiépítéséhez, ahol elegendő zöld energiaforrás áll rendelkezésére. Ilyen például az észak-kínai Huailai ahol szélerőművek, illetve a dél-kínai Qingyuan, ahol vízierőművek találhatóak.

Qingyuanban a vízenergia hasznosítása mellett az adatközpontok nagy hatékonyságú tápegységet és természetes hűtőforrásokat használó szabadhűtési technológiát alkalmaztak. Így sikerült elérni, hogy szerverparkok PUE (Power Usage Effectiveness) értéke 1,25-re csökkent.

A PUE érték jelzi a számítógépes adatközpontok energiahatékonyságát, megmutatja, hogy milyen az arány az adatközpont által felvett energiamennyiség és a benne működő informatikai eszközök energiafogyasztása között. Minél alacsonyabb a szám annál környezetbarátabb az adatközpont működése. Az ideális PUE érték 1 lenne, de ez rendkívül nehezen kivitelezhető.

2019-ben a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium, a Nemzeti Kormányhivatalok Igazgatósága és a Nemzeti Energiaügyi Hivatal közösen kiadott egy iránymutatást a zöld adatközpontok népszerűsítésére, amely szerint 2022-re az ország újonnan épített nagy adatközpontjai kevesebb mint 1,4-es PUE értékkel üzemelnek majd.

Qingyuan-i adatközpontjában a Tencent több megújuló forrásból származó energiát is felhasznál a hatékonyság növelésének érdekében. A tetőre helyezett napelemes rendszer kapacitása akár a 13,3 megawatt-ot (mWp) is eléri.

A Tencent adatközpontjaiban 3500 tonnával kevesebb szenet használtak fel és a szén-dioxid-kibocsátás is látványosan csökkent.

Az internet infrastruktúra energiafelhasználási hatékonyságának kismértékű javulása is nagy változást hoz hosszútávon-mondta Wang Yuanfeng.

Wang felszólította a kínai internetes cégeket, hogy szén-dioxid-semlegesítési technológiáikat tegyék elérhetővé szélesebb körben is, hogy a hagyományos iparágakban működő cégeknek is legyen lehetőségük szén-dioxid-kibocsátásukat csökkenteni.

A Huawei mesterséges intelligenciát (AI) is alkalmaz napenergia rendszereinek működtetésénél. Az okos napelemes állomások akár 18,7 százalékkal több áramot termelhetnek, mint hagyományos társaik.

A Huawei intelligens rendszerei segítségével eddig 325 milliárd kWh zöld áramot termelt és 10 milliárd kWh energiát takarított meg, ami 220 millió fa ültetésének felel meg.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük